La Fundació Gelida compra Els Lluïsos per recuperar la sala-teatre i fer un museu local

0
3006
Al pati dels Lluïsos s’hi fa cada any l’escudella de Santa Llúcia.

La Fundació Gelida Cultura i Patrimoni, fundada l’any 2003 per Jordi Carrillo i que està formada per deu patrons, amb Vicenç Lerena com a president, va signar el passat 22 de desembre un document de pre-compra/venda amb la Parròquia de Gelida, per tal d’adquirir l’antic local parroquial Els Lluïsos, amb la intenció de recuperar-lo, rehabilitar-lo i convertir-lo de nou en un espai de dinamització cultural del poble.

Aixecat l’any 1909, Els Lluïsos va ser durant molts anys un edifici emblemàtic per a les entitats culturals de Gelida, que el tenien com a centre d’activitats lúdiques, artístiques i culturals. Amb els anys, va anar quedant en desús, amb el consegüent deteriorament de l’edifici. Actualment, l’edifici està abandonat i tan sols s’utilitza cada any el seu pati per a l’elaboració de l’escudella de Santa Llúcia, el 13 de desembre.

La Fundació Gelida, formada per deu gelidencs motivats per la preservació de la tradició cultural i social del poble, ha fet una aposta arriscada en pro de recuperar Els Lluïsos. El contracte signat li dona un marge d’un any per trobar el finançament del 122.000 euros que s’ha compromès a pagar a la Parròquia. Un preu que un dels seus patrons, Enric Carafí, aclareix que “està per sota del valor de mercat”. Després vindrà la redacció d’un projecte que contemplarà la restauració de l’antic sala-teatre, amb capacitat per a unes 150 persones, i tot un projecte arquitectònic amb un soterrani per a magatzem i dues plantes noves. Per pagar-ho Carafí explica que la Fundació està fent una campanya de captació de socis i patrocinadors, i que també ha entaulat converses amb la Generalitat, la Diputació de Barcelona i la concessionària d’autopistes Abertis. També confia que almenys, l’Ajuntament els bonifiqui la llicència d’obres.

Entre els projectes de futur per a l’edifici ubicat a la cèntrica plaça de l’Església hi ha la creació del Museu històric de Gelida; també serà la seu de la Fundació i un arxiu. També preveu obrir un debat participatiu per arribar a definir de manera consensuada el projecte.

FER UN COMENTARI