La Generalitat rebutja l’ERTO de Freixenet

0
301
Les instal·lacions de Freixenet a Sant Sadurní d'Anoia. Foto: ACN

El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat ha denegat l’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que afectaria 615 treballadors de Freixenet perquè no veu acreditada la causa de força major per la sequera que va argumentar l’empresa cavista. Des del Govern ja han comunicat al grup productor de cava que no comparteix que hi hagi “elements imprevisibles i inevitables” que justifiquin un expedient de força major ordinari.

Des de l’empresa han reaccionat a la decisió de la Generalitat afirmant que es mantenen ferms en la necessitat d’aplicar un ERTO. Per això han avançat que “les condicions climàtiques i la resposta del Govern” desembocaran en la sol·licitud d’un ERTO “per raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció” (ETOP), i afegeixen que continuaran negociant amb el comitè d’empresa i els sindicats.

Freixenet considera que les mesures extraordinàries aprovades per la DO a mitjan abril per a la propera collita “no són suficients ni arriben a temps per evitar un ERTO”. Afirmen que, malgrat que la sequera ha acumulat “un dèficit equivalent a 80 milions d’ampolles en el sector del Cava”, el grup està “compromès a satisfer la demanda dels consumidors a curt i mitjà termini”, assegurant alhora “un creixement sostenible per als seus empleats, proveïdors i tota la indústria vinculada al Cava”.

Des de CCOO d’Indústria de Catalunya també han reaccionat a la decisió de la Generalitat a través d’un comunicat on es mostren d’acord amb la resolució de l’Autoritat Laboral, i en què insten la direcció de Freixenet a “asseure’s de manera immediata” amb la representació dels treballadors “per negociar les mesures oportunes per afrontar la situació actual del sector”, salvaguardant “l’ocupació i el futur de l’activitat”.

En aquest sentit, des del sindicat reclamen de nou al Ministeri d’Agricultura i al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat que instin el Consell Regulador del Cava a “treballar conjuntament amb tots els agents del sector” per prendre les mesures necessàries “per flexibilitzar el marc normatiu per a l’elaboració del cava”, davant la situació de preemergència per sequera que viu el país.

FER UN COMENTARI