La genèsi d’un conjunt arquitectònic únic: Codorníu treu a la llum plànols inèdits de Puig i Cadafalch

0
364
Imatge històrica del Gran Celler de Codorníu. Foto: Codorníu

El 1898, quan el Penedès intentava recuperar-se dels devastadors efectes de la fil·loxera, Manuel Raventós, propietari de Can Codorníu, va contactar amb l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch per encarregar-li la projecció d’un nou celler, que havia de ser més gran i d’estil modernista. L’arquitecte va acceptar l’encàrrec i va projectar un conjunt d’edificis que s’acabarien construint entre els anys 1902 i 1915 a Sant Sadurní.

Ara, més de cent anys després, han vist la llum diversos dels plànols que Puig i Cadafalch va fer per idear un conjunt que, actualment, és considerat una de les grans joies del modernisme català. Es tracta d’una dotzena de plànols inèdits del Celler Gran, el Porxo de les Premses i la casa pairal de Can Codorníu, però també d’altres propostes que no es van arribar a construir mai. Uns documents de gran valor que estaven a l’arxiu del celler i que aquest dimecres 6 de març s’han cedit al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que els custodiarà, els preservarà i en facilitarà la consulta.

30 plànols de Puig i Cadafalch, i de Bonet i Garí

En un acte celebrat al Celler Codorníu, el CEO del grup Raventós Codorníu, Sergio Fuster, ha oficialitzat la cessió dels plànols al degà del COAC, Guim Costa. En total són 30 els plànols que s’han cedit, ja que als 12 de Puig i Cadafalch se n’hi sumen 18 més de Lluís Bonet i Garí, deixeble de Gaudí, que va dirigir les intervencions d’ampliació posteriors del conjunt.

Un dels plànols de Puig i Cadafalch que s’han cedit al COAC.

“Avui cedim part de la nostra memòria històrica”, ha apuntat el CEO de l’empresa, Sergio Fuster. Uns documents que durant més de 100 anys s’han conservat a l’arxiu de Codorníu, i que ara passaran a formar part de la unitat d’arxiu que el Col·legi d’Arquitectes té sobre Puig i Cadafalch. “Els arxius històrics són claus, perquè queden per sempre”, ha remarcat Guim Costa.

L’historiador Carles Querol ha estat l’encarregat d’aprofundir en la relació que van tenir l’arquitecte i Manuel Raventós a l’hora de projectar els edificis: “Raventós va ser qui va donar les indicacions funcionals perquè l’arquitecte les incorporés al projecte”, el que va donar com a resultat un conjunt “que ara és motiu d’admiració”. L’historiador penedesenc ha aprofitat l’acte per demanar a Codorníu que aquest sigui un primer pas per cedir tot el dipòsit documental que el grup té des del 1880.

Finalment, l’alcalde de Sant Sadurní, Pere Vernet, ha destacat que el celler va ser “fruit de la voluntat dels Raventós d’anar junt amb els artistes de l’època i el modernisme”. Tot plegat va suposar la creació “una de les instal·lacions industrials modernistes més importants del país”.

Un dels plànols que s’han cedit al Col·legi d’Arquitectes.

FER UN COMENTARI