Dimarts al matí l’alcalde de Banyeres, Amadeu Benach, anunciava que hi havia una alternativa empresarial al Logis Penedès. Segons va fer públic, hi ha un grup multinacional relacionat amb l’R+D que estaria disposat a quedar-se amb tota la superfície del Logis per portar-hi un conglomerat d’empreses “de bata blanca”, que no emetrien ni sorolls ni gasos de cap mena. La inversió inicial, va explicar, seria de 15 milions d’euros, i per fases arribaria fins als 100 milions. L’únic que demana la companyia va dir, és tenir una resposta positiva de la Generalitat en menys d’un any.

Benach va confirmar que havia parlat amb l’empresa i també amb la Generalitat i que quatre alcaldes de la comarca són coneixedors del projecte, tot i que només un pertany a un municipi afectat pel Logis. L’alcalde no va voler fer públic el nom de l’empresa, encara que va apuntar que es tracta d’una multinacional de l’àmbit de les noves tecnologies i l’R+D, ja instal·lada al Baix Penedès i amb una part de l’accionariat participat per la Generalitat. Segons Benach, si la Generalitat hi accedeix, “l’empresa en dos mesos podria començar a redactar el projecte”. La Fura ha pogut saber que l’empresa en qüestió és Applus+Idiada.

L’alcalde de Banyeres va explicar que ell mateix ha iniciat algun contacte amb la Generalitat per informar-los de la proposta i de la magnitud de la inversió, “tot i que el projecte Logis afecta molts departaments i no tots n’estan al corrent”. Per Benach, ara caldrà que l’administració vegi el suport que el territori dona a aquesta nova proposta per canviar el rumb del centre de mercaderies: “la direcció de l’empresa ens ha demanat el suport total de la comarca per fer d’interlocutor de la Generalitat”.

I el Logis, què?

Respecte a les reticències que la Generalitat podria tenir pel fet que el Logis està ja en una fase de redacció força avançada i fins i tot amb empreses interessades a instal·lar-s’hi, l’alcalde de Banyeres ha apuntat que podrien trobar-hi un emplaçament alternatiu en algun altre indret de la comarca, tot i que no va concretar-ne la ubicació.  La Fura ha pogut saber que aquests terrenys serien els que ocupa actualment la Idiada. Per tant, es tractaria d’un canvi d’ubicació: el complex liderat per la Idiada ocuparia el Logis i les empreses interessades a instal·lar-se al Logis podrien anar a la Idiada.

Segons Benach, el complex d’R+D alternatiu al Logis donaria feina a més de 200 persones: “són llocs de treball qualificats i els edificis que s’hi construirien serien molt més baixos que els que preveu el projecte actual”, conclou.

Serramià: “Benach ha comès una temeritat”

Davant l’anunci fet per Benach, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva Serramià, ha estat taxativa: “La iniciativa no ha estat d’ell, des del Consell Comarcal s’ha treballat molt i des del primer moment per buscar una alternativa al Logis, i que aquesta se centrés a desenvolupar empreses amb valor afegit. Sap molt greu que després que hi hagi persones que hi haguem treballat molt seriosament, ara altres se n’apropiïn. Les coses no es fan d’aquesta manera”.

Serramià ha explicat que ell no creu en “la política de titulars” i ha subratllat que el Logis no és una qüestió que es pugui resoldre a escala municipal, sinó que hi intervenen diverses esferes de l’administració, per això considera que l’alcalde de Banyeres ha estat poc prudent: “És una temeritat fer titulars uns mesos abans de les eleccions, perquè no estem davant d’un tema municipal. És una temeritat apropiar-se de les idees dels altres i ho és també anunciar una cosa que no està acabada de lligar. En negociacions com aquesta la discreció és fonamental, ens hi juguem un futur o un altre. Afirmacions com les d’Amadeu Benach només tenen per objectiu guanyar protagonisme”.

Sense dir-ne el nom, la presidenta del Consell Comarcal ha confirmat les dades referents a l’empresa facilitades per Benach i s’ha mostrat prudent, però optimista, davant la possibilitat que la Generalitat vegi amb bons ulls la proposta: “Crec que valorarà que hi pot haver molt bones alternatives al polígon de mercaderies, però cal ser prudent. Si tira endavant, estarem davant una proposta de país i d’interès mundial”, ha conclòs. Pel que fa a la ubicació del Logis als terrenys de la Idiada, Serramià no ha volgut fer cap declaració.

Tampoc s’ha volgut pronunciar l’Ajuntament de l’Arboç, que, juntament amb el de Banyeres, és el més afectat pel Logis. L’únic que ha comentat l’equip de govern és que es manté a l’espera de tenir més detalls sobre el projecte i que “tot el que generi llocs de treball ho veuran bé, i si són amb valor afegit, millor”.

El No de la Plataforma

L’alcalde de Banyeres va explicar que s’havia posat en contacte amb membres de la plataforma No Fem el Cim i els havia comunicat que, si s’oposaven a aquest projecte, deixarien perdre una oportunitat única de crear ocupació de qualitat a la comarca i de liderar un sector a escala mundial.

Posats en contacte amb la Plataforma, aquesta es mostra contrària a la proposta plantejada per Benach i insisteixen que la qüestió logística no se soluciona, ja que, com va apuntar el mateix alcalde, es portaria en un altre emplaçament de la comarca. “No es resolen els problemes ni els temes pels quals nosaltres lluitem contra el Logis. Nosaltres apostem per un altre model econòmic, defensem que es miri el territori, que es reflexioni sobre les seves possibilitats i critiquem que s’acceptin ofertes de compra de sòl sense plantejar-se què volem que sigui la nostra comarca i quin encaix volem que tingui dins la vegueria i dins del país”, expliquen.

FER UN COMENTARI