La importància d’una alimentació saludable per prevenir malalties cròniques

0
206

CONTINGUT PATROCINAT PER AMETLLER ORIGEN

Escrit per la Dra. Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Portar una alimentació saludable al llarg de la vida ajuda a prevenir la malnutrició, per excés o per defecte, a més de  diferents malalties cròniques com són l’obesitat, la diabetis, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer. Segons l’Organització Mundial de la Salut, el 71% de les morts que es produeixen al món, cada any, es deu a les malalties, i l’alimentació juga un paper rellevant en la prevenció.

Una alimentació saludable és aquella a través de la qual obtenim els nutrients que permeten cobrir els requeriments de l’organisme i, alhora, és suficient, completa, equilibrada, satisfactòria, segura i sostenible. 

No hi ha una única manera d’alimentar-nos de forma saludable, de ben segur que hi ha diferents propostes, però una de les més conegudes és la dieta mediterrània. Aquesta es basa en un consum majoritari de fruites i hortalisses de temporada, llegums, cereals integrals (arròs, pasta, pa…), tubercles com la patata, fruita seca, llavors i oli d‘oliva verge i amb un consum menor de làctics, peix, ous i carn, preferentment blanca i magra. També hi ha altres propostes alimentàries saludables com són la dieta vegetariana i la vegana.

Tenint en compte que les necessitats que té el nostre organisme no es poden cobrir amb un sol aliment, els experts fan les següents recomanacions pel que fa a la freqüència de consum dels diferents grups d’aliments: fruites (tres peces al dia, com a mínim), hortalisses (dues racions al dia, com a mínim, a dinar i a sopar), farinacis integrals a cada àpat, de tres a set grapats a la setmana de fruita seca, làctics d’un a tres cops al dia,  carn, peix, ous i llegums només dues vegades al dia i alternant i oli d’oliva verge per amanir i per cuinar.

Com que els llegums són rics en farinacis i, al mateix temps, en proteïnes quan en mengem no cal incorporar cap altre aliment proteic d’origen animal. Per complementar el llegum, es recomana incorporar farinacis com el pa, l’arròs o la pasta.

FER UN COMENTARI