La Masia Cabanyes de Vilanova reobre amb millores al jardí romàntic i dues peces restaurades

0
208
Jardí de la masia d'en Cabanyes.

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Masia d’en Cabanyes reobre aquest mes de gener adaptant-se a les mesures de seguretat sanitària, i ho fa amb bona part dels exteriors i amb un parell de peces de la col·lecció restaurades. Les actuacions en l’àmbit de l’edifici i el seu entorn s’han centrat en la rehabilitació del jardí romàntic, la reconstrucció parcial del mur de l’accés des del camí Ral, la restauració de l’escala exterior d’accés a la Masia i en millores en l’espai verd del bosquet.

Jardí simètric

El jardí romàntic, construït durant la mateixa època que la Masia, ha recuperat la vegetació i l’harmonia originals amb la renovació del conjunt vegetal i la rehabilitació de les estructures d’obra. Ara, el jardí tornarà a formar part del circuit de la visita al museu. Es tracta d’un jardí simètric, amb quatre parterres situats al voltant d’una petita plaça i una font amb un estany decorada amb estalactites, delimitat per murs de paredat amb xiprers i per una tanca vegetal en la part frontal.

També s’han arranjat murs, els camins originals, s’han adequat serveis i s’ha canviat el mobiliari urbà de l’espai verd del bosquet que confronta amb la masia.

Renovat accés a la masia d’en Cabanyes.

Quant als dos accessos a la masia, també s’han millorat. Per una banda, s’han reparat els graons de l’escala exterior que salva el desnivell des de l’aparcament fins a la masia; també s’han arranjat els murs contigus, el replà interior i s’ha pavimentat l’exterior de l’entrada, on hi ha il·luminació i senyalització. També s’ha arranjat l’accés per la porta de fusta de la banda que toca al camí Ral.

A més, hi ha onze nous elements de senyalització de la casa: quatre a les carreteres, tres tòtems informatius a l’exterior de l’edifici, quatre monòlits a l’interior de la finca i dues lones verticals a la zona de l’aparcament.

Biblioteca.

Dins del museu, s’ha aprofitat el tancament provisional de l’equipament per fer dues intervencions de conservació preventiva en peces que hi ha a la biblioteca: la cadira de voyeur o de fumador, datada de mitjan segle XIX, i el crani humà que decora l’estança. La primera intervenció s’ha dut a terme al taller de restauració del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, i la segona al taller de la restauradora vilanovina Carmen Lara.

La cadira presentava un deteriorament derivat de factors mediambientals, pel pas del temps i pel fet de ser una peça d’ús; s’ha estabilitzat i se n’ha reforçat el teixit. En relació al crani, se n’havia desprès una part, ara reintegrada, i també s’hi ha fet una neteja química i mecànica de la superfície.

FER UN COMENTARI