La pandèmia certifica el model econòmic resilient de l’Alt Penedès

0
486
foto: M. Rosa Ferré.

L’Alt Penedès és una de les comarques que millor han suportat l’epidèmia de la covid-19 quant a llocs de treball, segons es desprèn de l’Informe FEGP de Conjuntura Econòmica, presentat dimecres per la consultoria Activa Prospect, per encàrrec de la patronal penedesenca. Segons el consultor David Moreno, l’Alt Penedès va patir menys els estralls econòmics de la crisi que la majoria de comarques catalanes; en conseqüència, la recuperació, ara que s’està donant, també arriba amb menor intensitat.

En paraules de Moreno, l’Alt Penedès “té un model econòmic més resilient als xocs econòmics, a les contraccions i a les recuperacions”, i és optimista a curt i mitjà termini ja que “el comerç internacional anirà a més, això afavorirà les importacions i portarà a una millora els propers mesos”, amb una incidència clara sobre l’agroindústria (llegeixi’s vi i cava), que són forts a la comarca. També destaca la puixança del sector logístic: “hi ha un bon comportament dels serveis de distribució, transport i emmagatzematge des del desconfinament, ja al setembre de l’any passat es va arribar a uns nivells de contractació de prepandèmia i el 2021 l’ha superat abastament: està en dinàmica expansiva”.

Més dubtes manifesta quant al sector de l’automoció, també punter a la comarca, i que tindrà una recuperació més lenta. David Moreno valora positivament que l’Alt Penedès no estigui tan exposat al turisme com el Baix Penedès i el Garraf, fet que ha comportat un menor impacte de la pandèmia.

L’informe FEGP analitza l’evolució de l’economia entre el febrer de 2020 i el setembre de 2021, és a dir, des de just abans de l’esclat de la pandèmia fins a l’actualitat. Durant els pitjors moments de la pandèmia a la comarca es van arribar a perdre 2.107 llocs de treball i en aquests moments ja s’han recuperat la majoria: en queden 510 per recuperar, en relació a nivells prepandèmia. El volum d’assalariats va baixar un 5,8% (ara està un 1,8% per sota, encara), mentre que els autònoms van caure l’1,7% l’abril de l’any passat “i al gener ja s’havien recuperat i a l’agost se n’havien creat un 2% més” que els que hi havia el febrer de 2020. Una altra dada favorable és l’estabilitat del mercat de treball, com demostra el fet que al setembre, ara fa dos mesos, l’atur se situava en el 9,7%. “Hauríem de remuntar a abans de la recessió de 2008 per trobar un atur tan baix”, ha dit Moreno.

En canvi, de la primavera ençà hi ha un estancament i fins i tot un lleu retrocés en la contractació a la comarca, un fet que des l’Activa Prospect es veu “preocupant” ja que és inèdit a la resta de Catalunya.

FER UN COMENTARI