La pandèmia fa caure un 70% el nombre de visitants al Vinseum

0
401
Jordi Ribas, Xavier Fornos i Ricard Rafecas, fent balanç del 2020.

11.444. Aquest és el nombre de visites que va rebre el Vinseum durant el 2020, i que són 25.000 menys que l’any anterior. L’impacte de la pandèmia hi ha estat més que notable, com en el conjunt dels museus catalans, on el descens mitjà de visites ha estat encara superior, del 80%. El motiu que al museu vilafranquí sigui “només” del 70% és, segons el seu director Xavier Fornos, perquè “com més turístic és el museu, més en pateix les conseqüències”. I si bé la caiguda del públic estranger ha estat del 78%, tan sols ha representat l’11% dels visitants. El gruix més important de visites és català (57%), seguit del penedesenc (28%) i el 4% és de la resta de l’Estat.

També ha estat fort el descens de visitants del Penedès (-78%), segons Fornos perquè “ve sobretot en dies de portes obertes” com el Dia Internacional dels Museus o per Festa Major, que enguany no s’han fet o hi ha anat menys gent. També les exposicions temporals han patit una davallada de visites (-55%), que no ha estat tan alta com a l’exposició permanent “perquè durant el desconfinament i la desescalada, eren de les poques coses que es podien tenir obertes”, ha recordat Fornos. Amb tot, s’ha passat de 8.492 persones a 3.830. I el públic escolar també ha caigut un 74%. Per contra, l’increment d’usuaris de les xarxes socials ha estat notable.

Programació al complet

Tot i ser conscients que moltes activitats no s’acabaran fent, o s’hauran de fer virtuals, el Vinseum ha calendaritzat una programació d’actes culturals a tutti pleni per al 2021. Jordi Ribas, que n’és el responsable, ha admès que és “una carta de desitjos” que ja es veurà fins a quin punt la pandèmia permet complir. Així, per festa major es preveu l’exposició ajornada de 2021 d’Eulàlia Valdossera i a finals d’any, una sobre la pedra seca. També es tancarà el 2021 amb unes jornades sobre el centenari de Cal Berger, celler noucentista que ara acull el magatzem de peces no exposades del museu. El VilaPensa serà a l’abril, dedicat al problema filosòfic del mal; el Most es trasllada al juny, enguany amb una pantalla cinematogràfica i un projector de primer nivell a l’auditori del Vinseum, aportats per l’Ajuntament, que s’hauran estrenat prèviament, al març, en quatre sessions de “Pantalla oberta” amb projeccions a càrrec d’entitats.

FER UN COMENTARI