L’any 1495 hi vivien 55 famílies, a la Parellada: 17 pagesos, 11 teixidors, 4 notaris, 4 mercaders, 2 hostalers, 2 blanquers, 2 barbers, 2 sastres, 2 forners, un assaonador (treballador de la pell), un apotecari, un baster, un ferrer, un noble i un advocat. El carrer de la Parellada és un dels primers carrers de la Vilafranca medieval.
Al segle XIV el nom de la Parellada a Vilafranca el tenien tres carrers: la Parellada de Guillem Sapera, la de Morell i la Parellada sense més. El primer estava situat a l’actual rambla de Sant Francesc. Guillem Sapera va ser un descendent d’un dels primers llinatges que van viure a Vilafranca des de molt abans del segle XIII. L’any 1263 era el notari de l’escrivania del batlle i del veguer. Bonanat Sapera, fill seu, va ser batlle general de Catalunya. Valentí Sapera, germà seu, va ser batlle de Vilafranca.
La segona Parellada era la de Morell, ubicada al tram final de l’actual carrer de la Palma i la rambla de Sant Francesc. Pere Morell era barber/cirurgià. Vivia al carrer de la Cort. Va ser l’hereu del mercader Valentí Golet i cobrava les rendes de totes les cases, els horts i els albergs d’aquest tram de carrer.
Al segle XIV el carrer de la Parellada actual estava dividit en dos trams: un era el que anava des de la plaça de la Constitució actual fins a la cruïlla del carrer de la Font. S’anomenava carrer dels Coltellers. En aquest carrer els sabaters tenien el taulell al carrer i atenien directament els vilatans. També Bernat Balaguer, que tenia l’ofici de colteller, hi venia els seus ganivets (coltells). El segon tram era el que anava des del carrer de la Font fins al portal de la muralla de Santa Maria, situat al final del carrer de la Parellada. En el tram final solia haver-hi els hostals.
A vegades aquesta part del carrer era anomenada als documents la Parellada “on es tenen els hostals”. L’hostal del Rei era un dels més coneguts. El carrer Alfòndec era un dels travessers a la Parellada, el podem situar a l’actual Pou de la Pina. Els mercaders que venien a la vila o tan sols hi arribaven de passada deixaven la seva mercaderia a l’Alfòndec, on hi havia un lloc per guardar-les. El bordell situat arran de muralla en aquest indret era un bon descans per als viatgers.
L’any 1232 es coneix ja el primer forn de pa de la vila, situat al carrer de la Parellada. Del 1495 existeix un procés per saber qui cobrava les rendes d’aquest forn, ja que va ser derruït en temps de la guerra i fou acabat d’enderrocar i reconstruït de nou. Un carrer, per tant, molt viu en època medieval, i s’entén que actualment continuï essent una via important per a tothom.