La pitjor plaga de míldiu de la història a la vinya del Penedès

0
8225

Les vinyes penedesenques estan patint la pitjor plaça de míldiu de les últimes dècades, si no la pitjor de la història, com a conseqüència de les persistents pluges de la primavera passada, que un cop ha començat a fer calor ha propiciat que sortís el fong. L’afectació és tan gran que hi ha moltes vinyes que han perdut tota la collita d’enguany. En altres, el perjudici és més o menys gran en funció de diversos factors, com els tractaments que s’hi hagin fet, si s’han fet en el moment oportú, la resistència de la varietat, la poda, etc.

Molta pluja i per tot arreu
Joan Reyes, tècnic de l’oficina del DAR de Vilafranca, explica que “ha estat un any extraordinari pel nombre i la distribució de les pluges”, fins al punt que “jo, en trenta campanyes, no n’havia vist mai cap com aquesta”. Perquè les precipitacions no han estat d’una o dues setmanes. N’hi ha hagut durant tota la primavera, fins al 7 de juny, i per tota la geografia de vinyes. Així, si habitualment es fan cada any entre tres i cinc tractaments preventius de mitjana, enguany se n’han fet, segons Reyes, vuit, nou o dotze.


El macabeu ha estat la varietat més damnificada, perquè des de sempre és la més sensible; en canvi, entre els blancs, el xarel·lo és més resistent; i en els negres, l’ull de llebre ha patit més el míldiu i el merlot, no tant.

A hores d’ara de, el tècnic afirma que “encara estem en període de risc i recomanem que es tracti on hi ha presència de míldiu”, perquè no es propagui, “perquè és fàcil que hi hagi reinfeccions”.

Joan Santó, responsable nacional de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, explica que hi ha parcel·les amb un 20% d’afectació, i n’hi ha altres que es troben en fondalades amb molta humitat on s’ha perdut el 100%, però que, en major o menor mesura, quasi tothom l’ha patit: “n’ha sortit, sobretot, en llocs amb molta vegetació, amb molta humitat i falta d’aireig, en una campanya de molta pluja després de dos anys amb molta sequera”. Va sortir, explica, en el raïm que quedava amagat rere les fulles, però darrerament també en les fulles del cep. Joan Esteve, del sindicat agrícola JARC, qualifica la infecció de “brutal”, malgrat l’aplicació de sofre i coure que s’hagi fet per la malura. “Hi ha vinyes en què ha quedat tot assecat, fulles i raïm”, ha lamentat Esteve.

FER UN COMENTARI