La plataforma Camins Escolars de Vilanova es dissol fent una crítica ferotge al “bloqueig” de l’Ajuntament

0
1096

La Plataforma Camins Escolars VNG ha anunciat la seva dissolució, després de cinc anys d’accions reivindicatives i conscienciadores per afavorir la mobilitat a peu i en bicicleta per Vilanova, especialment al voltant de les escoles. Ho fa amb una crítica furibunda al “boicot institucional” que rep per part de l’Ajuntament, que li hauria fet “una oposició política interessada i irresponsable”, fins al punt de fer-los “impossible continuar per la via de la participació cívica”.

En un comunicat fet públic dilluns, la plataforma es lamenta que al contrari del que s’imaginaven, que la situació sanitària del darrer any hagués impulsat una redistribució de l’espai públic favorable als vianants, “més segur, accessible i equitatiu”, amb “estupefacció” constaten com “les solucions tècniques i polítiques proposades “han rebut falta de suport fins i tot dins el mateix govern”. Al seu parer, “resulta absolutament incomprensible que una qüestió de salut pública tan evident i urgent no hagi pogut ser implementada amb la valentia necessària a causa del boicot institucional i l’oportunisme polític”.

La plataforma recorda que ha participat activament en tots els mecanismes de participació ciutadana existents (Assemblees Municipals Obertes, taules de mobilitat, consells ciutadans, pressupostos participatius, presentació de mocions al Ple, instàncies, sol·licituds d’accés a la informació pública i peticions a la Defensora de la Ciutadania) i la seva conclusió és que “allò que les institucions anomenen participació no són més que burocratitzacions de les iniciatives ciutadanes que desgasten i ofeguen els col·lectius i desarticulen les iniciatives”.

L’extinta plataforma denuncia, així, “la manca de voluntat política de capgirar el model de mobilitat”, malgrat que cada any comporta que hi hagi de mitjana 40 persones atropellades “(la majoria dins passos de vianants o espais on el vianant tenia prioritat) i dues persones mortes prematurament a causa de la contaminació atmosfèrica”.

En resum, el moviment ciutadà creat al 2016 plega veles “sense haver pogut assolir els nostres objectius, perquè el bloqueig institucional, el menysteniment a les nostres propostes i la vulneració dels acords previs i especialment del dret a l’accés a la informació pública”, els fan impossible de continuar.

FER UN COMENTARI