Després d’uns anys “letàrgics” i davant les notícies que CIMALSA pretén tirar endavant el projecte del Logis Penedès, la plataforma No Fem el Cim s’ha tornat a articular, en aquesta ocasió diuen amb més gent i amb més força que el 2002, quan va néixer.

El mes d’abril el director de CIMALSA (empresa pública que promociona, desenvolupa i gestiona infraestructures i centrals per al transport de mercaderies i logística), Isidre Gavín, anunciava que el projecte del Logis Penedès, aparentment aturat durant tots els anys de crisi, es reprendria i que es desenvoluparia per fases, amb una primera intervenció que afectaria 40 ha. I fa tres setmanes (2 de juliol) es feia pública l’adjudicació, per part de CIMALSA, de la contractació de la redacció del Pla Director del Logis Penedès.

Un model “depredador”
“Des de la plataforma No Fem el Cim hem estat letàrgics, però atents durant tots aquests anys, per això aquestes últimes setmanes ens hem tornat a articular per reactivar-nos i aconseguir la retirada immediata del projecte”, explica Jordi Asensi. Els membres de la plataforma denuncien que el projecte ja va ser rebutjat àmpliament pel territori fia més de 10 anys amb mocions en contra aprovades a diversos ajuntaments i Consells Comarcals i que, com aleshores, no estan disposats que el bé comú enriqueixi uns quants i empobreixi a tothom. “No volem que s’imposi un model depredador de recursos, destinat a ser el gran abocador de les necessitats empresarials de les grans multinacionals. L’equilibri i la personalitat del Penedès, en cas que s’entestin a tirar endavant el projecte, es perdrà del tot”, manifesta Carmina Malagarriga.

“No hi ha res planificat”
Pels membres de la plataforma, la Generalitat vol desenvolupar el CIM, però a hores d’ara encara no té prevista cap infraestructura: “No tenen res planificat, volen executar 40 ha, però sense tenir cap infraestructura. Estem davant una fal·làcia, tot el projecte de planificació no existeix, no hi ha model ni de territori ni de vegueria” denuncia Pau Batlle, que adverteix que el CIM és un “cavall de Troia, si permetem que desenvolupin aquestes 40 ha, acabarà creixent i es convertirà en un monstre”.

L’acte de presentació va fer-se a l’Auditori de la Casa de Cultura de l’Arboç, que va quedar petit. Entre el públic, veïns, alcaldes i també alguna diputada (Lluïsa Llop, ERC) i ex diputada al Parlament (Teresa Vallverdú, ERC). En el torn de paraules, l’alcalde de Banyeres, Amadeu Benach, que fa unes setmanes va ser convocat per la Generalitat juntament amb la resta d’alcaldes afectats pel Logis, va corroborar aquesta manca de planificació: “estan perduts, no saben què fer”. Benach va explicar que en la reunió se’ls havia comunicat que les naus serien més altes del previst perquè serien robotitzades i això faria disminuir molt les previsions de llocs de treball, tot i que serien de més qualificació. “És enganyar-nos a tots dir que el Logis eliminarà l’atur de la comarca”, va concloure.

En aquest sentit, la plataforma No Fem el Cim va afegir que el benefici econòmic del Logis no serà pel territori sinó per les empreses que s’hi instal·lin, que generarà un increment substancial del trànsit rodat, provocarà problemes de mobilitat i mediambientals (si acabés desenvolupant-se la infraestructura de ferrocarril intermodal prevista, el màxim que a la llarga s’hi acabaria transportant seria el 32% de les mercaderies), provocarà un efecte crida i augmentarà la població. “És un projecte totalment incompatible amb el model vitivinícola de la vegueria Penedès”, conclouen, a la vegada que insisteixen que el Penedès és una zona buida entre Barcelona i Tarragona que permet desenvolupar-hi activitats de qualitat.

Entre les accions previstes per No Fem el Cim hi ha l’elaboració d’un manifest per recollir adhesions, mantenir contacte directe amb els diferents grups polítics, impulsar accions de difusió i informació i organitzar les concentracions i manifestacions que calgui. L’alcalde de Banyeres va corroborar que entre els alcaldes de la comarca no hi ha consens respecte al Logis i va demanar a la plataforma que es treballi molt en l’àmbit de tota la vegueria.

FER UN COMENTARI