Presentació de la Memòria 2020 de la Policia Local de Vilafranca.

La Policia Local de Vilafranca del Penedès va interposar en plena pandèmia fins a 3.897 denúncies per incompliments de les mesures sanitàries, segons les dades policials de l’any 2020 que s’han presentat aquest dimarts. El nombre més alt de denúncies són per desobeir el confinament domiciliari decretat pel govern espanyol del març al juny de l’any passat. En total es van sancionar a 1481 persones que van ser enxampades fora del seu domicili sense cap motiu justificat i es van arribar a detenir 14 persones per reincidència. També es van aixecar 1329 actes per incomplir el confinament perimetral, sigui comarcal, municipal o el toc de queda nocturn. A més, el cos municipal de policia va sancionar 1012 persones per anar pel carrer sense mascareta o per no portar-la correctament. Aquestes dades recullen les actuacions policials realitzades des del 15 de març al 31 de desembre de 2020.

Malgrat aquestes dades, el cap de la Policia Local de Vilafranca, Albert Romero, ha assegurat durant la presentació de la memòria policial 2020 que majoritàriament els ciutadans de Vilafranca “han obeït les mesures al màxim” i ha qualificat aquestes sancions de “petites anècdotes”.

A banda de les actuacions derivades de la pandèmia, la memòria policial també reflecteix que en matèria de seguretat ciutadana i de trànsit les denúncies s’han reduït respecte de l’any 2019. Cal tenir en compte, però, que el 2020 la interacció de persones i vehicles al carrer va ser molt baixa, a causa dels confinaments i les restriccions d’horaris. Per exemple, en l’àmbit de la seguretat ciutadana les incidències han disminuït un 32% i els accidents de trànsit un 18%. En canvi, hi ha hagut 347 detencions, les mateixes que l’any 2019 i la majoria, fins a 140, han sigut per delictes contra la seguretat viària. Un dels àmbits on sí que han augmentat les denúncies és en la convivència ciutadana, fins a un 12% més que l’any anterior. En aquest sentit, la Policia Local ha tramitat 709 denúncies per molèsties entre els veïns i 657 per molèsties al carrer. Aquest augment es deu al fet que durant el 2020 els ciutadans van passar més hores a casa.

Pel que fa a l’àrea judicial, es van recollir 331 denúncies, 23% menys que l’any passat, la majoria per robatoris a l’interior de vehicles (55), danys intencionats (54) i furts a persones (46). A més, es van intruir 311 diligències, 11% menys que el 2019.

FER UN COMENTARI