La residència Inglada Via acull un estudi pioner per millorar la qualitat de vida amb IA

0
902
Marga Padullés i Altisent, Martí Solé i Bordes, Xavier Jiménez i Garcia i Martin Longobuco. // LA FURA

Els passats mesos d’agost i setembre del 2021 la residència Inglada Via de Vilafranca va ser la seu d’una prova pilot impulsada pel Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials del Garraf-Penedès i l’empresa CD4IoT, que té per objectiu buscar estratègies per millorar la qualitat de vida dels seus residents mitjançant la Intel·ligència Artificial.

Martí Solé i Bordes, president de la Fundació Inglada Via, explicava que per dur a terme l’estudi es van instal·lar uns aparells de medició de l’aire que permetien recopilar i processar dades per detectar situacions de risc i anticipar-s’hi: “en primer lloc, es volia analitzar la concentració de CO2, i en segon lloc es buscava medir la suspensió de partícules a l’aire. Després, mitjançant un sistema d’intel·ligència artificial, es podia avisar els responsables de la residència de qualsevol possible situació de risc”. Per Solé i Bordes, el treball és interessant i necessari “sobretot perquè en època de pandèmia les partícules que circulen per l’aire poden transportar el coronavirus”.

Aquest projecte experimental, elaborat per l’empresa CD4IoT amb col·laboració amb el Col·legi, també s’ha aplicat en els aparells de respiració assistida per recopilar informació i també detectar funcionaments anòmals, analitzant l’evolució del treball-consum dels aparells. Això ha permès que el sistema aprengués a interpretar el comportament de la persona i determinar quan necessiten atenció immediata o quan es tracta de situacions que es solucionen per si soles.

Treball en xarxa

Per la seva banda, el degà d’Enginyers Garraf-Penedès, Xavier Jiménez, explicava que la seva entitat té una branca social per donar suport tecnològic. En aquest cas, han aplicat la intel·ligència artificial per observar el comportament de l’aire i la variabilitat de la seva qualitat, també en relació a l’aire exterior, i com poder-se anticipar. Jiménez explicava que la majoria de sistemes de ventilació funcionen de manera reactiva: quan es detecta que puja el nivell de CO2 s’indica que cal obrir les finestres o activar un ventilador, però la intenció amb aquest projecte era anar més enllà i poder anticipar-s’hi.

Marga Padullés, directora de la Fundació, afirmava que aquest estudi ha servit per aportar “expertesa tècnica” a la residència. Padullés afegia que les dades del projecte i el seu funcionament “ens han donat molta tranquil·litat perquè ens han permès obrir un ventall de benestar diferent i molt ampli”. La directora ha destacat que les dades obtingudes pel sistema d’IA coincidien amb les deteccions de l’equip humà de la residència, en relació al benestar o malestar dels seus residents.

“Ja feia temps que volíem utilitzar l’internet de les coses i combinar tecnologies per protegir la gent d’una infecció, però ho volíem fer anant més enllà i evitant col·locar sensors de manera invasiva” explicava Martin Longobuco, CEO de CD4IoT. Amb aquest projecte, s’han pogut recollir dades cada deu segons per preveure com millorar la qualitat de l’aire i quin equilibri hi ha entre l’aire intern i extern de la residència, per “poder prendre decisions i aportar ajut de manera efectiva”. Longobuco recordava que els usos de la intel·ligència artificial fins ara no arriben ni a un 11% de les seves capacitats reals, i apuntava que sovint unint aliances i tecnologies “sorgeixen qualitats emergents noves que no existien a les parts participants per separat”.

L’estudi és innovador, pioner i inèdit. La intenció és valorar la viabilitat del projecte per als seus usos i aplicacions futures.

FER UN COMENTARI