La robotització de la vinya, de la mà del clúster Innovi

0
658
Dos dels ginys que funcionen amb control remot que es van provar dimecres a la jornada. // LA FURA

Es presenten projectes experimentals sobre tecnificació del treball del camp, dins la Wine Innovation Week

Entre aquest dimecres i avui divendres té lloc la Wine Innovation Week, impulsada pel clúster vitivinícola Innovi, en la qual s’han donat a conèixer algunes novetats importants en la mecanització i la robotització de la vinya, amb les quals es guanyarà en eficiència, ecologia i reduiran la càrrega de treball del viticultor. La jornada va començar dimecres al celler Juvé & Camps, dedicada a la viticultura; dijous es va repartir entre el centre Àgora de Vilafranca, Vallformosa i Codorniu, i va versar sobre enologia; i la cloenda d’avui divendres es dedica a la comercialització i el màrqueting.

Demostracions a la vinya

Els assistents a les jornades van poder presenciar algunes demostracions de novetats tecnològiques aplicades a la vinya, com la del Vórtex sensoritzat amb dosificació variable de Saher; el projecte Scorpion-Teyme, una plataforma robòtica per treballar a vinyes en costers; el robot per a la captació de dades de la vinya del centre tecnològic Eurecat; i sensors de comparació de sòls.

Jesús Pablo González, promotor tecnològic d’Eurocat, va presentar el projecte Scorpion, consistent en un robot de navegació autònoma que es pot desplaçar entre passada i passada. Un giny habitual als magatzems, on ha de desplaçar-se sobre terreny pla, però que ara es trasllada a terrenys irregulars i sota inclemències meteorològiques. El seu objectiu és captar dades a través de sensors (càmeres, ultrasons, infrarojos…) per millorar els processos de treball, dades relacionades amb les plagues, l’estat del sòl, la maduració del raïm, etc. La fase de laboratori del projecte s’ha acabat, ara està en fase experimental i de millores, i la previsió és que el robot pugui ser al mercat en un parell o tres d’anys.

Xavier Sabaté, gerent de l’empresa de maquinària agrícola Saher, hi va presentar un aparell que s’acobla al darrere del tractor i que permet recuperar el 30% dels productes fitosanitaris que es llancen a la vinya, gràcies a unes palanques que recullen el producte sobrant, i el retorna al dipòsit. Comporta, doncs, un estalvi econòmic i una millora ecològica.

Eloi Montcada, clúster mànager d’Innovi, considera que el futur de la vinya passa per la robotització, però també per intentar casar en una única màquina les dues funcions: la captació de dades i l’aplicació de solucions pràctiques, i de manera autònoma: “saber com predir on pot haver-hi una malaltia i instants després dosificar el tractament en funció del vigor del cep”.

FER UN COMENTARI