Pocs dies abans de les eleccions municipals, l’Ajuntament de Vilafranca ha signat un conveni amb la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB, coneguda com el banc dolent) en relació a un conjunt de pisos ocupats del barri de les Clotes, al carrer d’Antoni Mestres Jané; i al Molí d’en Rovira, al carrer de la Vinya.

Gaspar González-Palenzuela, director de Responsabilitat Social de la SAREB, explicava que aquest és el quart conveni que l’entitat firma amb ajuntaments catalans i el seu vint-i-primer acord arreu de l’estat. González-Palenzuela apuntava que aquest conveni “ens permet contribuir al compromís cívic amb la ciutadania vilafranquina” i agraïa a l’Ajuntament la seva implicació per “respondre als malestars de la població i solucionar les seves problemàtiques socials”. El director ha volgut destacar la “sensibilitat de l’Ajuntament” i ha assegurat que aquest conveni suposarà una millora del benestar dels veïns i veïnes.

Per la seva banda, l’alcalde i alcaldable de Junts x Vilafranca Pere Regull afirmava que Vilafranca ha estat de sort “perquè hem pogut negociar amb un interlocutor molt receptiu que ens ha facilitat aquest tracte i altres de caire comarcal”. L’alcalde ha explicat que a la ciutat “hi ha una gran problemàtica amb pisos d’ocupació delinqüencial”, alegant que els ocupants d’un sol bloc agrupen un centenar de causes judicials.

Pere Regull i Gaspar Gonz-ález-Palenzuela signant el conveni aquest matí, acompanyats de Joan Manel Montfort. // LA FURA

15 pisos més d’emergència social

El conveni cedirà l’ús de quinze pisos de SAREB a l’Ajuntament vilafranquí, però la propietat continuarà sent de l’entitat, que els podrà vendre sempre que els nous propietaris acceptin aquesta cessió d’ús de quatre anys prorrogables. La cessió permetrà que l’Ajuntament expulsi els ocupes actuals i disposi d’aquests pisos per situacions d’emergència social, donant una resposta als neguits i demandes dels veïns.

González-Palenzuela afegia que aquest conveni “no és un punt i a part, sinó un punt i seguit que deixa la porta oberta a l’adhesió d’altres pisos que es troben en una situació similar”. De fet, l’Ajuntament ha analitzat els casos d’una trentena de pisos abans d’escollir els que havien de ser desocupats de manera més urgent, i tant l’ens local com SAREB esperen que aquesta primera actuació suposi una reacció conseqüent d’altres pisos ocupats i que els mateixos ocupants els abandonin.

L’alcalde comentava que “si bé les persones que es troben ocupant pisos per necessitats socials són tractades d’una manera, aquelles qui ocupen amb finalitats delinqüencials també s’han de tractar de manera corresponent”. Aquest conveni ha estat possible degut al canvi de llei del darrer 2018, quan es va aprovar una moció del PDeCAT al Congrés dels Diputats a partir d’una proposta del Col·legi d’Advocats de Badalona: per aquest motiu no s’havia pogut posar en marxa abans i alguns d’aquests pisos portaven una desena d’anys ocupats.

FER UN COMENTARI