La sequera i la fauna amenacen la verema al Penedès

0
247
Una vinya al Penedès. Foto: JARC

Campanya de la verema complicada la que s’està vivint al Penedès. Als efectes de la prolongada sequera que fa dos anys que pateix Catalunya cal afegir l’amenaça creixent de la fauna salvatge, amb els danys que senglars i cabirols estan produint a les vinyes. Tot plegat provocarà una caiguda important de la collita, que la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) calcula que serà del 48% a tot el país.

Segons dades de les cooperatives, la collita d’aquest 2023 se situaria al voltant dels 225 milions de quilos de raïm, una caiguda important en relació amb els 430 milions de quilos d’una campanya mitjana. L’Alt i el Baix Penedès es troben entre les zones més afectades, ja que, en alguns casos, les pèrdues podrien arribar al 80%, fent perillar inclús la viabilitat de la planta.

El responsable de vi i cava de la FCAC, Joan Josep Raventós, avisa que, després de dos anys de sequera, entre les cooperatives hi ha “preocupació” pel fet que la manca de producció de la vinya “impedeixi el proveïment dels clients habituals” i provoqui “una pèrdua de quota als mercats on es treballa des de fa anys”. Un aspecte que podria “dificultar el manteniment de l’ocupació al sector”.

De la mateixa manera, la baixa collita i el manteniment de les despeses fixes provoquen un notable increment dels costos d’elaboració, raó per la qual la FCAC demana que s’accelerin els ajuts compromesos als viticultors i que es prevegin ajuts similars per a les cooperatives.

La fauna i l’aturada de la caça

La sequera també suposa una complicació d’un altre dels problemes que pateix el sector els últims anys, el de la gestió de la fauna. Des dels Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) alerten que, amb la sequera, els cultius esdevenen un rebost important per la fauna salvatge, que veu reduïda la seva disponibilitat d’aigua i aliment. La situació es pot complicar encara més per l’aturada de l’activitat de caça promoguda des del 3 de setembre per la Plataforma de les Gosseres de Catalunya, que ha estat recolzada per diferents associacions de caçadors.

Davant aquesta situació, des de JARC han demanat a la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Sanitjas, que posi tots els mitjans que estiguin al seu abast per tal de desbloquejar el conflicte amb la màxima celeritat. “La sequera ha eclipsat el greu problema de la gestió de la fauna, una situació que l’aturada de la caça encara complica més”, lamenta el cap sectorial de fauna de JARC, Lluís Viladrich.

Tot i que cada vegada més pagesos opten per instal·lar pastors elèctrics a les seves finques, els danys que provoquen els senglars no s’aturen. És el que li ha passat a Francesc Pasqual, un viticultor de Gelida que els últims cinc anys ha perdut quatre collites de raïm d’una finca. “En un dia, els senglars han arrasat un 25% de la producció d’una varietat, deixant la resta en un estat lamentable que, sovint, dificulta també la seva comercialització”, explica el productor penedesenc. Per això ha acabat optant per avançar la verema.

“Els pagesos no volem rebre indemnitzacions de les assegurances, el nostre objectiu és fer un producte de màxima qualitat i guanyar-nos la vida. És lamentable haver de recórrer a l’assegurança quan saps que és un dany que patiràs segur i de manera constant”, conclou.

FER UN COMENTARI