La teulada de Santa Maria estarà acabada a principis d’any

0
68

Les obres de la coberta de Santa Maria estaran totalment enllestides a principis d’any. La segona fase  (part central de la teulada) ja està pràcticament acabada, mentre que la tercera, corresponent a la coberta de la zona de l’absis i el darrer tram de la nau, es preveu que finalitzin a primers d’any. “Com que es financen en part amb un fons Feder i hi ha un termini d’execució, hem pogut enllaçar la segona i tercera fases i això ha fet que les obres no s’aturessin i que poguéssim estalviar-nos alguns diners també”, comentava el mossèn Xavier Aymerich.

Les obres d’aquestes dues fases tenen un cost d’uns 500.000 euros. 392.000 provenen dels fons europeus, mentre que la resta es cobreix amb altres subvencions, amb fons propis de l’Església i amb el que s’obté amb les campanyes de  captació de fons. La darrera iniciativa que s’ha presentat per aconseguir diners per pagar les obres  és un calendari del 2022 il·lustrat amb fotografies de la basílica de Santa Maria. El calendari es ven a un preu de 8 euros a les oficines parroquials, a les esglésies, a la llibreria La Cultural i a la botiga Foto Penedès.

La coberta de la basílica s’haurà fet, d’aquesta manera, tota nova de dalt a baix. Les bigues malmeses s’han canviat i les que s’han pogut mantenir s’han reforçat injectant-hi resines, igual que els grans cavalls, que s’han reforçat per poder mantenir els originals del segle XVIII. A més, sota de les teules s’ha  instal·lat un aïllant de fusta.

Les obres de la teulada també han posat al descobert elements originals gòtics com les cornises i dues gàrgoles originals que van ser cobertes amb les obres que es van fer a la basílica al segle XVIII i que ara de nou recuperaran la seva funció original d’expulsar l’aigua de la teulada. A banda, sota de les teules han aparegut teules planes decorades. “Les troballes ens permeten veure com ha anat evolucionant l’obra a través dels segles”, comentava l’historiador Josep Maria Feliu.

FER UN COMENTARI