La vaga entela la posada en marxa de la municipalització de la neteja viària a Vilanova

0
171
El nou personal de la Cia d'Aigües, manifestant-se a la plaça de la Vila.

Tal com s’havia anunciat, aquest dimecres 1 de juny s’ha posat en marxa la internalització per part de l’Ajuntament del servei de neteja viària, que fins ara anava a càrrec de Valoriza. Una municipalització que s’ha vist entelada per la ja anunciada vaga del personal ara municipal, que compta amb el suport de dos dels partits de l’oposició, PSC i Som VNG. Els manifestants s’han pogut veure aquest matí des de primera hora a la plaça de la Vila, manifestant-se davant l’Ajuntament.

La plantilla de 57 treballadors i treballadores ha subrogat el seu contracte amb la Companyia d’Aigües de Vilanova, mantenint les condicions laborals, i l’Ajuntament ha anunciat que s’ampliarà la plantilla amb personal eventual quan hi hagi puntes de feina, com a l’estiu. Amb tot, 16 persones s’han quedat sense feina. Segons la tinent d’alcalde Marta Jofra, el conflicte rau en què “Valoriza ha realitzat 18 contractes nous, entre fixos i interins, a partir de la signatura de l’acord, l’estiu passat, i bona part d’aquestes persones han quedat fora del procés d’internalització”.

El PSC considera que la internalització ha estat “un fracàs absolut” perquè  “el govern d’Olga Arnau deixa al carrer a 16 treballadors”, i la conseqüència és la tercera vaga indefinida del servei de neteja viària dels últims mesos. El PSC de Juan Luis Ruíz ha votat en contra de la internalització del servei per “la pèrdua de drets laborals i socials dels treballadors i treballadores”; una afirmació que Marta Jofra nega categòricament. Els socialistes creuen que perdre el 22% de personal (aquestes 16 persones) és “garantia que Vilanova i la Geltrú serà més bruta i abandonada que mai”.

Per la seva part, Som VNG també denuncia els 16 acomiadaments i la falta de garanties salarials. El partit també assegura que “aquestes 16 persones es quedaran sense dret a l’atur” i recorda l’acord de ple del 9 de novembre de 2021, que deia que “el personal que desenvolupi el servei serà el subrogat de l’empresa adjudicatària actual” i que “el conveni laboral aplicable seria el Conveni col·lectiu de treball de l’empresa Valoriza de l’any 2015”, quan ara s’aplicarà el de l’empresa d’Aigües de 2013, “amb el corresponent detriment de les condicions laborals i salarials”.

FER UN COMENTARI