(Foto: Maria Rosa Ferré)

Segons els primers mostrejos elaborats per l’INCAVI, els valors d’acidesa de varietats com el chardonnay encara són molt alts. És per això que tant aquest organisme com la Denominació d’Origen Penedès, preveuen que la verema d’enguany començarà, molt probablement, entre el 12 i el 20 d’agost, sempre depenent de la zona, de les varietats i de les temperatures que es donin aquest mes. Aquestes dates suposen retornar a la normalitat després que l’any passat la sequera va fer que s’avancés i es comencés a veremar el 31 de juliol.

Les pluges de la tardor i la primavera han marcat la verema d’enguany. Tal com explica Francesc Olivella, director general de la DO Penedès, “després de les sequeres dels últims tres anys, que hagi plogut tant ha anat bé a nivell freàtic, però ha provocat un atac de míldiu important que ha afectat fulla i fruit i que suposarà una pèrdua de raïm. Caldrà anar seguint la verema per saber quin volum es perd”.

L’afectació del míldiu
Pel Servei de Sanitat Vegetal de Vilafranca, l’afectació de míldiu a les vinyes del Penedès ha estat la pitjor en 30 anys, amb una forquilla de nivell de dany que va des de testimonial fins al 100% en alguna vinya excepcional. No obstant això, l’INCAVI informa que actualment la sanitat del raïm és bona quant a absència de podridures. Si la climatologia segueix la tendència d’aquestes darreres setmanes, amb temperatures altes i sense pluges abundoses, no caldrà patir perquè aparegui novament el míldiu i les podridures. Per tant, no caldrà patir per l’estat sanitari del chardonnay i el pinot noir, que són les varietats més primerenques, mentre que pel macabeu, el xarel·lo i la parellada caldrà anar veient com evoluciona el temps.

Una verema més llarga
Segons controls fets per l’INCAVI, a la zona vitícola del Penedès s’ha estimat una recuperació de les produccions de macabeu i de xarel·lo pel nombre més gran de sortida de raïms (fins a 20% superior), però els valors de parellada resulten encara baixos respecte de l’any passat i de la mitjana dels anys de control. La producció de xarel·lo és la que pot tornar a la normalitat, també condicionada a la grandària de les baies.

Qualitativament, el míldiu no afectarà la verema. Francesc Olivella preveu que la graduació serà similar a la d’altres anys, amb 11 i 12 graus en blancs i entre 13 i 15 graus en negres, sempre per a vi.

FER UN COMENTARI