La vespa asiàtica irromp al parc del Foix

0
2008
Rusc prop del castell de Penyafort (foto: Xavier Bayer).

El naturalista vilafranquí Xavier Bayer ha alertat els agents rurals de la presencia d’almenys un niu de vespa asiàtica al parc del Foix, a la riba del riu de Foix, prop del castell de Penyafort. Els agents forestals ja tenien constància d’algun altre rusc d’aquesta espècie invasora a la zona de Sant Sadurní.

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic. Des de fa uns quants anys s’està escampant per bona part d’Europa; sembla ser que va arribar a França de forma accidental el 2004 i d’aleshores ençà s’ha anat estenent pel continent. Les espècies de fauna que no són pròpies de les nostres contrades solen causar problemes als humans i a la fauna autòctona. Un dels efectes negatius de la vespa asiàtica és una alta mortaldat d’abelles de la mel; d’altra banda, la seva picada és molt més dolorosa que la de les abelles i vespes d’aquí.

Amb la caiguda de la fulla dels arbres que poblen els boscos de ribera del Foix ha quedat al descobert de prop d’un metre d’alçada, situat a la part alta d’un arbre a pocs metres del riu Foix, prop de la Ràpita. L’any passat ja es va trobar i retirar un niu més petit al costat del nucli urbà dels Monjos. La localització d’aquest nou niu ens indica que l’espècie s’estén pel Penedès i que va en augment. A l’hivern les vespes reines hivernen enterrades i el niu queda pràcticament buit. A la primavera cada vespa reina sortirà a fer un nou niu.

FER UN COMENTARI