Habitualment, els plens municipals del juliol acostumen a ser de tràmit, són els últims abans de l’aturada d’estiu i els temes que s’hi porten a debat són poc transcendents. Però a Vilanova aquest dilluns s’ha celebrat una sessió plenària de les més importants de cada exercici: la presentació per part del govern del pressupost del 2018. I finalment, a 30 de juliol, s’han aprovat amb els vots a favor del govern (PDeCAT i ERC) i l’abstenció de CUP, Som VNG i les regidores no adscrites, Ariadna Llorens i Carmen Reina. Hi han votat en contra el PSC, el regidor del PP i el no adscrit Francisco Álvarez.

El pressupost aprovat és de 77 milions, gairebé un milió més que el pressupost vigent actualment. Segons la regidora d’Hisenda, Olga Arnau, “és un pressupost socialment més just” que augmenta les partides destinades a manteniment de la ciutat i a l’habitatge social, inclou els projectes per l’espai jove i pel trasllat de la prefectura de la Policia Local i inclou també l’augment per despeses de personal que preveuen els Pressupostos Generals de l’Estat, que representa l’1,65%.

Per Arnau, el pressupost “incorpora una bona part de les propostes de l’oposició, pretén incloure tots els accents i colors”, va manifestar. Justament, el gest d’incloure alguna proposta dels diferents grups va valdre-li l’abstenció de bona part de l’oposició. Des de la CUP, el regidor Josep Asensio va justificar el seu vot explicant que, malgrat que els pressupostos són molt similars als presentats pel govern sociovergent, els pesa més la voluntat de deixar fixades les millores que es preveuen, malgrat considerar-les insuficients. Asensio es referia a la inclusió per primera vegada de fons per l’adquisició d’habitatge social “ens agradaria que els recursos que s’hi destinessin fossin superiors i demanem que s’activi el dret a tempteig i s’estudiïn totes les propostes a les quals pugui accedir l’Ajuntament” va concloure a la vegada que insistia que des de la seva formació creuen que els pressupostos s’haurien de sacsejar de dalt a baix i treballar-los molt més a fons.

Som VNG, també va abstenir-se. El seu portaveu, Enver Aznar, va reconèixer certa millora en l’efectivitat de diàleg i va apuntar que “tot i que l’increment en matèria d’habitats i serveis socials és positiu, no deixen de ser engrunes” i va concloure: “no votarem a favor d’un pressupost que no millora gaire l’anterior, però no podem estar en contra de les polítiques de millora”.

La regidora no adscrita, Ariadna Llorens, va destacar que el tarannà de la nova regidora ha estat diferent “amb un comprimís social i voluntat cooperativa”, mentre que la també regidora no adscrita, Carmen Reina, va abstenir-se tot i titllar els pressupostos d’estar fets “de cara a la galeria”.

El PSC va votar en contra de la proposta. La regidora Teresa Llorens va ser l’encarregada de justificar el sentit del vot. “Aquest pressupost no segueix cap argumentari polític, ÉS un pressupost fet des de l’exclusió, poc transparent i electoralista”, va concloure. L’únic regidor del PP, Carlos Remacha, va posar en dubte la voluntat real d’algunes partides com les de serveis socials i va manifestar que havia perdut la confiança en el govern.

Olga Arnau, regidora d’Hisenda, va avançar la seva voluntat de seguir treballant al setembre amb tots els grups i regidors per començar a elaborar el pressupost per al 2019.

 

FER UN COMENTARI