L’actor vilanoví Toni Albà ha declarat aquest dimarts al migdia davant del Jutjat d’Instrucció núm. 5 de la ciutat per les seves piulades a twitter del mes d’octubre contra la jutgessa de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, que portava el liderava la lluita judicial espanyola contra la causa independentista abans que fos transferida al Tribunal Suprem. La denúncia per injúries la va posar la Policia Nacional, entre per twits com aquest: “Le gusta tanto la mierda a Carmen, que Carmen lame la mierda a gusto. Y le dice su madre: lámela… lame la mierda y te quedarás a gusto!”.

La citació judicial ha estat un bany de masses per a Albà. Unes 250 persones s’han citat mitja hora abans a la plaça de les Neus per donar-li suport. Albà ha repartit petons i abraçades, entre elles les de l’actriu Lloll Bertran o de l’alcaldessa Neus Lloveras. El groc, ja sigui embolicat al coll o a la solapa, era el color dominant.

Abans de marxar cap als Jutjats, Albà ha qualificat de “situació insòlita en un país democràtic” el fet que es posin denúncies contra la llibertat d’expressió, i també ha dit que “mirarem que aquesta situació no es normalitzi”. Una estona abans havia declarat l’exdiputat ribetà Joan “Nana” Garriga.

El trasllat fins a l’edifici judicial ha transcorregut amb molt bon ambient. Albà guiava el grup com si fos un cap de colla al capdavant d’una colla de castells en cercavila. La gent hi entonava L’estaca de Lluís Llach i altres càntics, cridaven “Tots som Toni Albà” i “Visca la República” i l’actor feia bromes acuitant la gent: “va, que tinc pressa per anar a la presó” o davant d’un semàfor vermell “Desobeïm!” i travessava.

Arribant als Jutjats, com a comitè de benvinguda hi havia un agent dels Mossos d’Esquadra, metralleta en mà, amb cara de pocs amics. Allà l’hi esperaven una cinquantena de persones més, entre elles les actrius Mont Plans i Carme Sansa, i l’exdiputat Eduardo Reyes (Súmate). El col·lectiu Teatre amb R de República”, sota la creu de terme, hi ha llegit un manifest del món de la faràndula en suport a Albà, en què es deia, entre altres, que “atemptar contra la llibertat d’expressió és agredir la llibertat i és un acte de violència” i que “la llibertat va sempre de bracet del bon humor, que fa riure i fa pensar”. Tot seguit, l’actor ha entrat corrent a declarar als Jutjats, agafat de la mà del seu advocat, no fos cas que fes tard.

FER UN COMENTARI