#laculturaéssegura

1
269

Avui s’acaba el 2020. Un any molt complicat per la pandèmia que ha condicionat la vida a tothom arreu del món. Un any també de missatges contradictoris, en bona part per la incertesa i el desconeixement del virus al qual ens enfrontàvem, i a les seves conseqüències. Un d’aquests missatges, utilitzat fins a la sacietat amb el hashtag #laculturaéssegura, ens ha volgut fer creure una cosa, mentre se’n feia una altra. Així, s’han tancat teatres, sales de cinema, llibreries, s’han suspès concerts, diades castelleres, festes majors, etc. I és ben cert que els actes multitudinaris no es poden fer, però ha costat molt que reobrissin teatres, sales de cinema i auditoris, quan ha quedat ben demostrat que, si es fa amb seny, amb control d’accessos i aforaments limitats, no s’hi encomana ningú. El hashtag, doncs, no ha passat de ser un eslògan i prou.

Una bona manera d’acabar l’any és amb cultura. De fet, qualsevol moment és bo, per això. I volem tancar l’any retent homenatge a una selecció gens exhaustiva de personatges vinculats al món de la cultura que ens han deixat durant aquest 2020. Del món de la música, el cinema, el teatre i la literatura.

Comencem pels més propers. El 9 de juny moria Pau Donés, el cantant de Jarabe de Palo, que va marcar tota una generació de jove i no tan joves amb cançons com “La Flaca”, “Depende” i “Bonito”, entre altres. Dos dies després moria l’actriu Rosa Maria Sardà, que havia participat en mil pel·lícules, centenars d’obres de teatre i havia estat multillorejada. I el 18 de juliol escrivia la seva darrera pàgina l’escriptor català en llengua castellana Juan Marsé, autor d’Últimas tardes con Teresa, Si te dicen que caí o Rabos de lagartija, entre altres.

Obrint una mica el prisma hi trobem el decés del cantautor Luis Eduardo Aute (8 d’abril), amb desenes de discos publicats, també una bona colla de poemaris i centenars de concerts. Peces com Al alba, Rosas en el mar i La belleza eren seves. I un cineasta ens va dir adeu el 4 de febrer, José Luis Cuerda (“Amanece, que no es poco”, “El bosque animado” i “La lengua de las mariposas”). Tanquem l’obituari posant la mirada a Hollywood: aquest any ens han deixat Sean Connery, Kirk Douglas, Olivia de Havilland i Ennio Morricone. Descansin tots en pau i aprofiteu el món audiovisual i digital per gaudir amb el seu llegat. Feliç 2021.

1 COMENTARI

  1. Hauriem de definir exactament què entra en la D.O. Cultura. Veig que moltes vegades es vol fer passar bou per bestia grossa o espectacle per cultura. Acabarem acceptant les curses de braus i els concerts de la Rosalia com cultura.

FER UN COMENTARI