L’Ajuntament d’Albinyana compra la cova de Vallmajor, patrimoni de la humanitat

0
256

L’Ajuntament d’Albinyana ha adquirit la finca d’una superfície superior a onze hectàrees on es troba la Cova de Vallmajor, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional Zona Arqueològica (BCIN). Aquesta cova conté un conjunt de pintures rupestres de tipus esquemàtic, que li va valer el 1998 la integració a la llista de coves de l’arc mediterrani de la península Ibèrica designades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

La Cova té una entrada àmplia, que dona accés a unes galeries en fort pendent descendent, fins a la sala on es troben les pintures atribuïbles a l’edat de Bronze (fa uns 3.500 anys). Les pintures representen figures d’animals (cérvols i cavalls), així com altres signes com arcs i una creu dins un cercle. A la cova, molt popular pels aficionats a l’espeleologia també hi habiten molts ratpenats i hi ha estalactites.

Ara, l’Ajuntament vol negociar amb la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat per fixar les condicions de protecció de l’espai, ja que en ser molt coneguda i visitada, ha estat objecte d’accions antròpiques negatives.

L’adquisició ha estat possible gràcies a una ajuda de 150.000 euros rebuda del Ministeri de Cultura, inclosa en els pressupostos generals de l’Estat de 2022, a partir d’una esmena del Pdecat acceptada pel PSOE en el tràmit parlamentari.

L’alcalde Quim Nin ha dit que “ara treballarem per impulsar un centre d’interpretació de la Cova i de tot el que hi ha en ella, on mitjançant un recorregut virtual, amb tècniques immersives, ens  permeti veure i viure com ho feien els habitants de la cova fa milers d’anys”.

FER UN COMENTARI