L’Ajuntament de Banyeres compra finalment els terrenys del jaciment iber de les Masies

0
1129

Aquest dijous, durant el ple ordinari de l’Ajuntament de Banyeres, l’equip de govern ha donat compte de la signatura del conveni d’adquisició de la compra dels terrenys del poblat iber ubicat al nucli de les Masies de Sant Miquel.

La firma de la compra es va formalitzar aquest mateix dimarts. El conveni de compravenda és per un total de 80.000 euros, dels quals, 40.000 euros es pagaran aquest any i els altres 40.000 restants, l’any que ve. A la signatura del conveni van participar-hi els propietaris dels terrenys, els advocats, el secretari-interventor de l’ajuntament, José Fèlix Velasco, el primer tinent d’alcalde, Marc Majem, i l’alcalde, Amadeu Benach. A partir d’aquest moment, es faran els tràmits convenients amb la Generalitat de Catalunya per segregar la finca i poder-la inscriure al Registre de la Propietat.

La superfície total és de 24.364,62 m2. Els terrenys estan classificats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i l’Ajuntament els ha adquirit per poder-hi desenvolupar i realitzar les excavacions arqueològiques que formen part del projecte de recerca de la Universitat de Barcelona, titulat “El canvi sociocultural a la Cessetània oriental durant la Protohistòria i l’època romano-republicana”. Les excavacions està previst que es desenvolupin des d’enguany i fins al 2021 i es preveu que permeti millorar el coneixement històric i arqueològic sobre la ciutat ibèrica de les Masies de Sant Miquel. L’Ajuntament vol fer-ne, en un principi, una adaptació bàsica que permeti la visita pública del conjunt patrimonial.

L’alcalde de Banyeres, Amadeu Benach, s’ha mostrat molt satisfet d’haver pogut signar el conveni “que plasma el compromís entre l’ajuntament i els propietaris d’aquesta compra que tant esperàvem i que ara s’està materialitzant.” Benach també ha afegit “que han estat molts anys en els quals sabíem que podia haver-hi part de la nostra història i aquest pas ens permetrà aprofundir i ensenyar als nostres veïns i veïnes i a tot el món, el pas dels ibers pel nostre municipi”.

Amb aquest conveni es posa punt final a les estira i arronsa que des del descobriment del jaciment, el juliol de l’any passat, i fins al gener d’enguany mantenien Ajuntament i propietaris per la compravenda dels terrenys, i que va portar el consistori a iniciar un expedient d’expropiació, el qual va quedar aturat a primers d’any quan els dos propietaris van acceptar l’oferta del consistori.

FER UN COMENTARI