L’Ajuntament de Castellví demana suspendre el polígon Cal Vies fins a tenir el pla territorial del Penedès

0
404
El canvi de posicionament del Consistori obre un nou paradigma en la projecció d’aquest polígon, que tramita la Generalitat entre els ajuntaments de l’Arboç, Castellet i la Gornal i Castellví. // FOTO: AJUNTAMENT DE CASTELLVÍ

El Ple de l’Ajuntament de Castellví de dimarts va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC que demanava la suspensió del Pla Director Urbanístic de l’activitat econòmica Sant Marçal–Cal Vies, en consonància amb altres ajuntaments de la comarca. El pla que ara tramita la Generalitat l’impulsa el Consistori de Castellet i la Gornal, i ocupa en un 70% sòl de Castellet, el 20% és a l’Arboç i el 10% a Castellví. ERC Castellví demanava inicialment la retirada del pla, però va accedir a la proposta de Junts per Castellví de suspendre’l fins a l’aprovació definitiva del Pla Territorial Parcial del Penedès. Al ple hi va assistir una quinzena de veïns i veïnes en suport a la moció.

350 al·legacions veïnals

Marc Retamal (ERC) va llegir un escrit en nom d’alguns veïns i veïnes i de la plataforma SOS Penedès, que demanaven la retirada del pla urbanístic. Consideren incoherent fer un polígon logístic en uns terrenys amb un elevat valor paisatgístic i vaticinen que si tira endavant, en el futur s’estendrà més pel municipi. També va recordar que les 350 al·legacions presentades al projecte per gent del municipi demostraven la forta oposició veïnal suscitada.

L’alcalde Xavier Ramos (JxC) va argumentar que el projecte de polígon estava dibuixat al pla general des de 2013, quan es va “desdibuixar el gran polígon que el PSC volia construir al Mas de la Pansa i portar-lo, més petit i adjunt al costat d’on Castellet i l’Arboç havien dibuixat a seva zona industrial per traslladar-hi els petits tallers que hi ha en les zones residencials”.

Tot i votar a favor de la moratòria fins que hi hagi el pla territorial del Penedès aprovat, el cap de JxC a Castellví adverteix que el polígon acabarà tirant endavant, ja sigui promogut per Castellet i la Gornal i l’Arboç (sense poder-hi incidir gens Castellví), o bé sota el paraigua de la Generalitat i amb gestió mancomunada dels tres sòls industrials. En aquest cas, les decisions es prendrien de manera mancomunada entre els tres ajuntaments i permetria a Castellví incidir en el seu desenvolupament, en qüestions com ara reduir un 20% la superfície del polígon (de 130 a 110 hectàrees), la protecció de masies existents, fer una anella verda de 50 metres de les naus lluny de la carretera, etc. Ramos també assegura que si Castellví no ho hagués demanat, després del tercer intent de l’Ajuntament de Castellet de desenvolupar-lo, al 2016, ara ja estaria fet. Les al·legacions presentades al setembre pel Consistori de Castellví feien propostes per pal·liar l’impacte de la zona industrial.

FER UN COMENTARI