L’Ajuntament de Gelida aprova la modificació urbanística per permetre l’agroparc d’Ametller Origen

0
472

L’Ajuntament de Gelida va aprovar inicialment dilluns en un ple extraordinari la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística de Gelida dins l’àmbit del Pla Parcial de Can Juncoses i finques que el confronten per a la implantació del projecte Agroparc, d’Ametller Origen, dins el terme municipal gelidenc. Aquesta és la primera benedicció oficial que fa l’Ajuntament de Gelida al projecte de l’Agroparc, que va comptar amb els vots a favor del PSC (a l’oposició), d’ERC i Primàries (al govern) i l’únic vot en contra de la CUP. Tanmateix, l’oposició al projecte es va fer sentir molt durant el plenari, amb la concentració d’un centenar de persones de la plataforma #StopAgroparc, que des d’una hora abans van ser presents, sota la pluja i acompanyats de tractors, a la plaça de la Vila, i que també van assistir al ple amb pancartes.

El ple es va celebrar amb una sala plena de gent contrària al projecte i amb força interrupcions per les intervencions del públic, amb crits com ara “Heu venut el poble” o “Volem una consulta” i també cassolades. També van retreure a ERC i Primàries que no haguessin complert el seu programa electoral de 2019, en defensa de Can Juncoses com a espai natural.

L’alcaldessa Lluïsa Llop (ERC) va explicar l’evolució que havia fet el projecte d’Amatller Origen des que l’Aju

ntament en va tenir coneixement. En va situar l’afectació en 250 hectàrees, i l’aprovació de dilluns es limitava a la zona de Can Joncoses (que ja està qualificat com a zona industrial, aprovada en el seu moment amb el suport de PSC-CiU-PP i amb l’oposició d’ERC). Llop va argumentar que “al sector industrial de Can Juncoses s’hi concentraran les edificacions” de suport a l’activitat agrícola, oficines, logística, administració, etc., i que es concentraran les edificacions a un costat del torrent. També va parlar de la rehabilitació de l’antiga masia com a allotjament rural, tal com preveu el projecte, i va explicar que fins a un total de 29 ens, empreses i administracions públiques hauran de donar el seu ok per tal que el projecte tiri endavant. Finalment, va convidar tothom a presentar al·legacions durant els 45 dies d’exposició pública.

Quim Navales (CUP) es va fer seus els arguments ja exposats prèviament, megafonia en mà, a la plaça de la Vila, per representants de la Plataforma. El regidor cupaire va acusar els regidors favorables al projecte de ni tan sols haver-se’l llegit, ja que assegura que la tercera versió de l’Agroparc té una afectació de 322 hectàrees, i no de 250. Navales va assegurar qur ERC i Primàries “donen l’esquena a les veïnes” en recolzar un projecte que “és l’aberració més important” que s’ha fet mai a Gelida. Entre altres, va dir que el polígon de Can Juncoses passa ara de les 13 hectàrees qualificades a 23; que es passarà de les 39 ha. de vinya protegida actuals a la zona a 9; que hi haurà un ús intensiu del sòl, amb grans focus d’il·luminació fins a les 11 de la nit cada dia, amb agricultura extensiva i 21 ha. de “hivernacles que recordaran el Maresme o Almeria”; que es perdrà el connector ecològic actual. I una darrera dada per il·lustrar l’impacte sobre el territori: “entre les 23 ha. industrials de Can Juncoses i les 21 d’hivernacles s’ocuparia una superfície equivalent al nucli actual de Gelida.

La regidora Montserrat Rovira (Primàries) va recordar que l’agroparc es farà “en l’àmbit de Can Juncoses, que ja té el planejament aprovat i els promotors tenen uns drets adquirits”. Va afegir que “hauríem que no hagués existit mai” la possibilitat d’industrialitzar aquella zona, però atès que ja estan qualificats com a industrials, els terrenys, veu el projecte d’Agroparc com “un mal menor”. Com a elements positius hi veu “l’esforç” d’Ametller Origen “per integrar el paisatge”; el fet que les naus s’allunyin del torrent i del corredor ecològic amb el canvi d’ubicació; la ubicació dels hivernacles en sòl no urbanitzable, “la normativa ho permet”; el fet que l’aigua per regar s’extregui de depuradora i se li doni “una segona vida”; i que es creï “un hàbitat per a l’àliga cuabarrada”, atès que el projecte s’emplaçarà a la seva àrea de caça.

L’exalcalde Lluís Valls (PSC) aposta per un “canvi de model productiu basat en l’ocupació de qualitat”, en al·lusió a l’agroparc, que considera que “avui per avui és una oportunitat”.

 

FER UN COMENTARI