L’Ajuntament de Gelida recupera la propietat de tot el castell de Gelida, perduda fa cinc anys

0
558
El Castell de Gelida. Foto: CIC

La parròquia de Sant Pere de Gelida ha donat definitivament i de forma gratuïta la propietat de l’església de Sant Pere del Castell i del cementiri a l’Ajuntament de Gelida i ressol així un conflicte que ve de lluny amb el Bisbat de Sant Feliu.

Per aquest motiu, dimarts el ple de l’Ajuntament va donar llum verda al conveni que preveu la donació completa de l’església i del solar contigu que havia estat nocròpolis fins a finals del segle XIX. La doble donació ocupa 1.024 m2 i es troba sobre un turó i al mig d’un terrenys que ja eren de propietat municipal, ja que la resta del recinte que conforma el conjunt monumental gelidenc figura com a propietat municipal des de la seva compra l’any 1968.

El conflicte que va esclatar l’any 2015, quan amb una regulació cadastral el bisbat fa constar que la parròquia és propietària de l’Església i del cementiri, segregant-los de la resta del conjunt municipal. L’església al·legava la inscripció de la possessió del cementiri l’any 1929, consolidant-la l’any 1939 al Registre de la Propietat. Pel que fa a l’església de Sant Pere del Castell, va ser inscrita al cadastre el 2015, fet sobre el qual l’Ajuntament va interposar un recurs oposant-s’hi i defensant la seva titularitat total del recinte des de 1968. Aquest recurs va ser desestimat, però ho ha acabat resolent negociant amb l’església.

La cessió ¡arriba just al límit per poder aprofitar una subvenció de l’1% cultural, que permetrà que l’Incasol de la Generalitat executi les obres urgents que permetran arranjar el mur del cementiri, que des de fa anys està en una situació delicada i perillosa.

Montse Rovira, regidora de Cultura, explica que “el primer que farà la Generalitat seran la recuperació aqueològica del cementiri i tot, seguit, recuperar el mur malmès i obrir per a visites o actes culturals.

FER UN COMENTARI