Dos aparcaments nous al barri de Mar, la pèrdua del bus llançadora i el foment del cotxe privat a Vilanova

0
486

L’Ajuntament de Vilanova habilitarà dos aparcaments a la façana marítima aquest estiu: un, de caràcter dissuasori, al costat de la ITV, i l’altre a la zona d’Adarró, que ja s’havia utilitzat com a tal anys enrere. El de la ITV tindrà 121 places d’estacionament, estarà a mig quilòmetre del passeig marítim i no entrarà en servei fins a l’agost. També es crearà un itinerari accessible de vianants des del sector de les Llunes fins a la platja de Far, tal com havia demanat el veïnat. El que estarà enllestit abans, en principi pels voltants de Sant Joan, serà el d’Adarró, que té com a objectiu augmentar el nombre de places a primera línia de mar, afavorir els restaurants de la zona i també millorar l’oferta d’àrea verda pel veïnat del barri.

Aquest doble aparcament a barri de Mar ha estat l’espurna que ha fet saltar el grup ecologista APMA, que acusa l’Ajuntament de fomentar l’ús del cotxe particular a la façana marítima de la ciutat. En primer lloc, denuncia que la decisió s’ha pres sense consultar ni les associacions veïnals i els grups ecologistes. També titlla de “despropòsit” la supressió del bus llançadora i la instal·lació de cinc zones verdes d’aparcament als barris marítims: el Prat de Vilanova i al carrer Alexandre de Cabanyes, en dues zones reservades a equipaments; a la ronda de Mar amb Sebastian Elcano, reservada per a habitatge dotacional públic; la d’Adarró, àrea d’expectativa arqueològica; i el solar proper a la ITV, ple d’arbres i de vegetació, que denuncia que s’hauran de tallar.

Per a APMA, “aquests aparcaments no són dissuasius ja que incentiven l’ús del vehicle privat i faran que els conductors entrin a la ciutat i, a continuació, voltin per la pujada de Sant Sebastià, després travessin tot el passeig Marítim per veure si hi ha espai al pàrquing i, si no n’hi ha, romanguin al barri de Ribes Roges, perquè l’ajuntament els haurà animat a venir-hi”. En definitiva, segons l’associació “la política d’aparcaments a Vilanova i la Geltrú està patint un fort retrocés en l’aspecte ambiental”.

En el ple de dilluns, Som VNG va presentar una moció que demanava recuperar el bus llançadora, que només va rebre el suport del PSC. Es va rebutjar amb els vots a favor del tripartit d’ERC-Junts-CUP, més Cs. El bus llançadora es va implantar el 2017 com a alternativa a aparcar a la renaturalitzada platja del far i per la creació de la zona verda a Ribes Roges, però l’any passat es va suspendre per la pandèmia. Som VNG no creu que l’aparcament a la ITV, a 700 del mar, sigui una alternativa real. “No és gens realista dir que les famílies (vinguin de fora o siguin d’aquí) aniran caminant amb les neveres, amb els para-sols, etc., que es porten per anar a la platja des de la zona on es vol posar el nou aparcament fins a la platja del far, i encara menys fins a Ribes Roges”, va afirmar el regidor Enver Aznar. La conseqüència serà, segons Som VNG, que la gent anirà directament amb cotxe fins a la platja, encara que hagi de pagar zona verda.

FER UN COMENTARI