L’Ajuntament de Vilanova aprova el pressupost abans d’acabar l’any per primer cop des de 2009

0
809

El ple municipal de dilluns va aprovar inicialment amb els vots del tripartit de govern (ERC, JxCat i Capgirem Vilanova-CUP) i el vot en contra de tota l’oposició (PSC, Cs i Som VNG) el pressupost municipal de 2020, que ascendeix a 106,6 milions d’euros, 3,5 més que el prorrogat de 2018. Continguts a banda, dues novetats: es va debatre en una sessió quasi monogràfica i es va aprovar abans de tancar l’any, tal com mana la llei. Això no passava des de 2009, atesa la manca de governs amb majoria absoluta de la darrera dècada.

Va defensar el pressupost l’alcaldessa Olga Arnau, que va enumerar els projectes previstos per l’any que ve i, de fet, per tot el quadrienni, ja que el pressupost d’inversions (de dotze milions) a quatre anys. Arnau ho va argumentar per la “voluntat de planificar les inversions prioritàries a curt i mig termini”.

Segons va relatar Arnau, el pressupost contempla, entre altres, una oficina nova d’assessorament energètic, gestionada per personal de l’Ajuntament, fer un cens d’habitatges buits, un augment del 45% de la partida destinada als centres oberts i del 60% als pressupostos participatius (en quatre anys); l’inici del projecte de la Casa de la Festa, amb les primeres reparacions a l’església dels Josepets; 95.000 euros per al lloguer i condicionament de l’espai provisional per a joves; 150.000 per a obres al pavelló Isaac Gálvez; un augment del 150% de dotació per a la pacificació del trànsit al centre de la ciutat; punts de recàrrega per a vehicles elèctrics; un major control de l’ocupació de l’espai públic; un estudi del nou model de recollida de brossa a Vilanova; el manteniment de camins rurals; avançar en “l’avanç de pla general per adequar la planificació urbanística a les necessitats actuals i futures”, optar al segell de “Turisme esportiu”; revitalitzar el FIMPT, 25.000 euros per reorientar la Fira de Novembre cap als sectors productius; i trenta noves places de personal municipal i la regularització de 37 més.

Ester Franco (Som VNG) va criticar que el pressupost “no dona resposta a l’emergència social” i va assegurar que “la gent pagarà més a canvi de menys”. També va dir que en deu anys “s’ha externalitzat la política, la majoria de serveis municipals, les polítiques socials” i que “en lloc de ser la institució més propera és la més llunyana i inútil, que només es dedica a cobrar impostos”.

Erika Quintero (Cs) va denunciar que l’increment de 3,5 milions de pressupost és exclusivament en sous, i que el 40,6% del pressupost es dedica a aquest únic concepte,  fet que va qualificar de “barbaritat si tenim en compte que tenim un deute de 58 milions i que seguim intervinguts, i això fa inviable qualsevol mena d’inversió”. També va qüestionar que únicament es prevegin ingressos per inversions amb la venda de terrenys i amb subvencions “que no sabrem si rebrem”, de manera que “no sabem si es podran fer aquests projectes”. Així mateix, va assegurar que només hi ha increments de partides a temes “superflus”, amb crítica explícita als 83.000 euros previstos en telefonia, 95.000 per l’envelat o el 50è aniversari dels Bordegassos.

S’impugnarà

Juan Luís Ruiz (PSC) va vaticinar que aquest pressupost era paper mullat ja que un sindicat l’impugnaria ja que no compleix amb el conveni. Del projecte “estrella”, l’Espai Jove, va dir que no se sabia com al 2021 es finançarien els 1,5 milions d’euros previstos, “ni en sabem el model de gestió, només sabem que ho farà la coordinadora d’entitats però… s’autofinançarà? Tindrà ingressos propis?”, i cap informe n’avala la viabilitat. Ruiz no creu clar que es destinin 2,5 milions a un espai multifuncional “quan tenim un dèficit d’instal·lacions esportives greu” i les que hi ha necessiten millores. Així mateix, el portaveu socialista va assegurar que es retalla en 60.000 euros la partida a ajuts d’emergència social i en 20.000 la d’emergència energètica, en 220.000 la d’adquisició d’habitatges, que es redueixen també els ajuts a la rehabilitació i que fien tot el finançament d’inversions del 2020 a la venda de sòl per fer habitatges, de manera que “es desprenen de tot el sòl destinat a fer política de promoció d’habitatge municipal”.

Arnau va rebatre que sumant totes les partides, hi ha un increment del 20% de diners destinats a ajuts socials; va assegurar que no es retalla ni un cèntim a tarifació social (seran 300.000 euros, quan cada any se’n destinen 275.000). També va dir que la caserna de la policia es trasllada a un lloc encara per concretar, però sense modificar el projecte, i va anunciar que una cooperativa farà una promoció d’habitatge social amb el sòl que es vendrà. Per tancar el debat, Ruiz va replicar fins l’any passat, no es podia adjudicar a dit la venda de sòl per fer habitatge públic, sinó que calia un concurs públic. També va posar el dit a la nafra en les contradiccions del govern, que ha renunciat a revertir la concessió de la neteja en edificis públics perquè “les treballadores no ho avalen”.

FER UN COMENTARI