L’Ajuntament de Vilanova veu “mala fe” en Valoriza i demana al Tribunal que la sancioni

0
299
Foto: Arxiu La Fura.

El ple de l’Ajuntament de Vilanova de dilluns va ratificar els decrets d’alcaldia de presentació d’al·legacions contra els recursos presentats tant per Valoriza (l’empresa que fa la recollida de residus a la ciutat) i com pels sindicats UGT i Cobas, contra la municipalització del servei de recollida de la brossa. També va demanar l’aixecament de mesures cautelars que ha aturat el procés de municipalització i que el podria dilatar en mig any. PSC i Cs es van alinear amb l’empresa i els sindicats.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, va explicar que l’empresa havia al·legat que l’Ajuntament no contemplava el pacte d’empresa signat el 2017 per treballadors i Valoriza, i va rebatre que aquell pacte no s’havia fet públic i que, per tant, no era equiparable a un conveni laboral, com pretenien: “posar als plecs de condicions un conveni no publicat és il·legal”. Sí que s’hi va incloure, en canvi, la relació de personal a subrogar i les seves retribucions, va dir Jofra, tot “garantint el dret dels treballadors a mantenir les condicions econòmiques actuals”. Com que els costos de personal recollits al plec són els facilitats per l’empresa, considera “surrealista” que els denunciïn, i veu “mala fe” en la presentació del recurs”. Per això va demanar al Tribunal Català de Contractes que la sancioni. La regidora de la CUP veu en Valoriza voluntat “d’obstaculitzar” la municipalització del servei i d’allargar el màxim possible el seu contracte actual. “És el modus operandi d’aquestes empreses prestadores de serveis quan un govern vol tirar endavant propostes transformadores, és un escac a l’autonomia de la política municipal, som els ajuntaments qui han de decidir qui i com es presenten els serveis”, va etzibar. Finalment, Jofra troba sospitós que els escrits presentats per empresa i treballadors siguin pràcticament calcats, i es lamenta que havent paralitzat el procés el Tribunal de Contractes, a causa de la seva saturació el canvi de contracte es pot allargar uns quants mesos, o un any.

Ester Franco (Som VNG) va recordar que l’empresa “s’embutxaca 7,7 milions d’euros a l’any” per una “gestió nefasta” i que el seu objectiu és “mantenir la gallina dels ous d’or que és el contracte de l’Ajuntament”.

Erika Quintero (Cs) es va alinear amb l’empresa, considera “lleig maltractar públicament una empresa que ha estat molts anys treballant per la ciutat” i també apunta que “si el Tribunal creu pertinent la suspensió cautelar, per alguna cosa serà”.

Finalment, Gerard Llobert (PSC) també empatitza amb Valoriza, que “diu que falta el 23% per cobrir el dimensionament de costos reals dels plecs”. El regidor socialista té dubtes de la legalitat del plec i no creu que l’empresa al·legui per seguir amb el contracte ja que “fa uns mesos va presentar un recurs contra la pròrroga” del contracte.

FER UN COMENTARI