El consistori està estudiant la possibilitat d’obrir un procés de participació ciutadana per reconstruir la plaça del Consulat de Mar, que va perdre un 80% de la vegetació

L’Ajuntament de Vilanova ha fet balanç aquest matí de les actuacions que ha dut a terme per fer front a les conseqüències de l’esclafit que va afectar la ciutat la matinada del 12 d’agost. “En total comptem que caldrà més de mig milió d’euros per fer front a tots els desperfectes que va provocar”, ha explicat l’alcaldessa, Olga Arnau a la vegada que ha anunciat que “no renunciarem a demanar finançament a tots els estaments i administracions que ens puguin ajudar”.

Arnau ha explicat també que l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ha rebut més de 20 peticions de veïnes i veïns d’assessorament i acompanyament per tramitar les assegurances i que s’han tramitat ja dos expedients de reclamació.

Una de les partides més importants d’aquest mig milió d’euros pertany a l’àrea d’espai públic. Per Marta Jofra, regidora de Medi Ambient i Espai Públic, caldran 261.000 euros per afrontar totes les despeses en aquest àmbit, ja que s’han hagut de contractar serveis extra maquinària específica en jardineria, neteja i senyalització viària. En total s’han retirat 122 arbres de titularitat pública, a més de 24 palmeres i moltes altres restes d’arbres i elements d’espais privats. De fet, només a la zona del parc de Ribes Roges s’han recollit més de 30.000 quilos de restes d’arbrat. Jofra ha explicat que les tasques encara no han acabat i que aquests dies es revisaran tots els arbres de la ciutat i es continuaran retirant les branques que per seguretat es considerin necessàries.

A les platges s’han hagut de reparar diferents elements i estructures com el mòdul de socorrisme de la plaça de Sant Gervasi, diferents passarel·les, sistemes de megafonia…, mentre que en senyalització viària s’han hagut d’arreglar i canviar diferents estructures. “Una part d’aquests 261.000 euros la podem assumir amb personal propi, però la major part són despeses extraordinàries”, ha conclòs Jofra. En aquests moments l’Ajuntament està estudiant si canviar les 24 palmeres malmeses per altres de la mateixa espècie (valen 3.000 euros cadascuna) o buscar-ne d’altres que siguin també més resistents a les plagues.

Pel que fa a edificis municipals malmesos per l’esclafit, les escoles més afectades, sobretot en patis, sostres i soterranis, han estat l’Escola Municipal de Música, l’EMAID, la Pompeu Fabra, la Llebeig, la Canigó, la Volerany i la Cossetània, mentre que les pistes municipals d’atletisme Carme Sugrañes són les instal·lacions esportives més perjudicades: “de moment s’han comptabilitzat despeses per valor de 36.000 euros, tot i que encara falta sumar-hi la partida més important que serà la rehabilitació del tartan” ha explicat la regidora d’esports, Blanca Albà.

Nous plans d’actuació i previsió

L’alcaldessa ha anunciat que a partir de l’experiència en la gestió de l’esclafit, l’Ajuntament està treballant en l’elaboració d’un protocol per a futures crisis: “L’experiència que hem tingut ens servirà de base per elaborar un pla tenint present el que ens ha funcionat i el què no” ha declarat Arnau. Per la seva banda, Marta Jofra ha apuntat que des de la regidoria de Medi Ambient s’han proposat tirar endavant un pla d’adaptació al canvi climàtic: “Els municipis costaners patiran més els efectes del canvi climàtic i aquest pla ha d’aportar algunes estratègies d’adaptació i d’anticipació a fenòmens com l’esclafit que es puguin succeir en el futur”, ha explicat.

Jofra també ha anunciat que el govern està valorant la possibilitat de fer un procés participatiu amb els veïns per decidir plegats com reconstruir les zones ajardinades que han quedat més malmeses: “Hi ha espais, com la plaça del Consulat de Mar, en què el 80% dels elements vegetals han quedat assolats”, comentava.

Tant l’alcaldesa com les dues regidores han volgut agrair la bona predisposició i col·laboració de la ciutadania, així com dels treballadors municipals i les empreses de serveis contractades.

 

FER UN COMENTARI