L’Ajuntament del Vendrell aprova donar més volada a l’obra de Josep Cañas

0
532

El ple de l’Ajuntament va aprovar dilluns per unanimitat una proposta de resolució presentada per Som Poble-ERC, Junts pel Vendrell, Primàries i Podem, que comptava també amb el suport de Xarxa Vendrellenca, els Amics de Josep Cañas i Òmnium Baix Penedès, per potenciar l’obra i la figura de l’artista Josep Cañas, autor del monument casteller del Vendrell, i Fill Il·lustre de Banyeres. L’Ajuntament també va acordar entrar a formar part de la Fundació que porta el nom de l’escultor, es compromet a impulsar més exposicions, fer-ne difusió també des de les xarxes socials, visualitzar al web de l’Ajuntament la sèrie de retrats “700 Rostres” de Cañas, trobar un espai on exposar els dibuixos de manera permanent; i cercar obra de Cañas que es trobi en mans privades, amb la idea de poder-les adquirir.

Escultor internacional

Cañas, Creu Sant Jordi de la Generalitat l’any 1986, té una obra artística marcada per la temàtica mediterrània i campestre, d’escenes quotidianes i cultura popular, així com motius indigenistes desenvolupats durant la seva estada a Mèxic (1947-1955). En són obres icòniques la sèrie de dibuixos “700 rostres”, o les pintures realitzades dels seus anys a Mèxic. Al Vendrell hi ha el majestuós monument casteller El 4 de Vuit, que es troba a l’entrada de la vila procedent de Tarragona; les escultures Els Cérvols, ubicada als jardins del Museu Deu; i La Ramona, a la plaça homònima situada a la carretera de Santa Oliva.

També és autor d’altres monuments popular com el pilar de 5 Als Castellers, a la plaça Jaume I de Vilafranca, o el monument A la sardana, ubicat a la muntanya de Montjuïc. A Banyeres, on era casa seva, hi té la casa museu. El 2020 havia de ser l’Any Josep Cañas, però es va suspendre per la pandèmia de la covid-19.

Enguany fa vint anys de la mort de l’artista.

FER UN COMENTARI