L’Ajuntament del Vendrell es dota, per consens, d’un Codi de Conducta i Bon Govern

0
579
Representants de tots els grups municipals al Vendrell.

El ple de l’Ajuntament aprovarà dimarts que ve per unanimitat el Codi de Conducta i Bon Govern, després que els set grups municipals vendrellencs (PSC, Cs, AVP, SP-ERC, JxV, Primàries i Podem) l’hagin consensuat, a proposta de Som Poble-ERC.

El Codi estableix els principis ètics i pautes de comportament dels regidors i regidores, càrrecs eventuals i altres alts càrrecs del municipi. Estipula aspectes com els principis ètics de les persones subjectes al codi (integritat i exemplaritat, igualtat de tracte i no discriminació, rendició de comptes de l’activitat política, etc.), així com els principis de bon govern, que determinen aspectes com garantir la transparència i l’accés a la informació, millorar l’eficiència de l’administració, garantir la neutralitat institucional, potenciar el català, garantir el respecte a la diversitat cultural i lingüística del municipi, entre altres.

El codi també regula de manera estricta elements relacionats amb els conflictes d’interessos, davant dels quals sempre ha de prevaldre l’interès comú i les responsabilitats públiques dels regidors i regidores per sobre dels interessos propis, de familiars fins a quart grau de consanguinitat o amics.

No acceptar regals

Altres aspectes regulats són l’actitud dels càrrecs electes davant l’oferiment de regals o privilegis (només es podran acceptar petits regals de cortesia, que hauran de ser registrats al portal de transparència i no se’n podrà fer un ús personal), la millora de la transparència amb la publicació de l’agenda de tots els càrrecs electes del municipi o la regulació del vincle amb els grups d’interès, publicant-se també totes les reunions que es realitzin amb empreses, persones o organismes que cerquin interessos privats.

El regidor de Transparència, Christian Soriano (PSC), valora positivament el fet “que hi hagi hagut consens tant en el fons com en les formes”. Per Josep Mañé (Som Poble-ERC), “aquesta fórmula de consens té importància perquè ens garanteix, en certa manera, que independentment de qui estigui al govern, és una eina acceptada per tots els representants de l’Ajuntament i tindrà continuïtat”. Segons Bárbara Peris (AVP), “ja que demanem civisme i bon comportament al ciutadà, aquesta és una forma de començar per nosaltres mateixos i fer-ho visible”. Mar Negro (Cs) ha manifestat que “aprovar aquest codi és la millor manera que tenim de poder demostrar al ciutadà la transparència que tant se’ns demana”. Òscar Blasco (Podem) ha recordat que en el passat mandat el seu grup ja va presentar diverses propostes encaminades al mateix objectiu i ha destacat la importància que el Codi “inclogui una comissió de seguiment en què la ciutadania, a través d’una comissió pública, pugui exercir una certa fiscalitat sobre el compliment dels principis”. Josep Mercadé (JxV) celebra que “s’hagi pogut arribar a un contingut molt exhaustiu que contempla totes les situacions en què es poden donar ambigüitats”. I Josep Maria Llasat (Primàries) ha dit que ara només cal “posar en pràctica aquest document”.

FER UN COMENTARI