L’Ajuntament de Vilanova està posant les bases per tenir una nova Ordenança reguladora dels espectacles que es fan al carrer, que serà pionera a Catalunya. L’Ordenança és conseqüència de tota la polèmica que hi va haver a l’estiu, quan una sentència judicial va obligar a treure de l’interior del casc urbà els concerts per no molestar el veïnat, ja que la limitació de decibels imposada (85) és molt restrictiva. Arran de tot això, que va condicionar el Nowa Reggae i el Tingladu, l’Ajuntament va fer al juliol una modificació en l’Ordenança de sorolls, ajustant-se a la sentència que ha creat jurisprudència, i ara abordarà amb una altra ordenança la resta d’aspectes relacionats amb els espectacles al carrer.

Complir la llei i respectar el descans veïnal
Hi ha dues premisses: que no vulneri cap llei i que faci compatible el sarau amb el descans dels veïns. Dues obvietats que cal entendre com que no es permetrà superar els 85 decibels que marca la llei i que ja van condicionar els festivals que es van fer a l’estiu.
L’Ajuntament s’ha proposat tenir vigent l’Ordenança a l’estiu, que és quan més activitat hi ha al carrer. El primer que ha fet ha estat enviar una carta a totes les entitats i associacions de la ciutat que fan actes al carrer, per tal que en un mes els informin del seu calendari d’activitats, els requisits i que facin propostes. Tot seguit, amb la informació recopilada, l’Ajuntament redactarà un primer esborrany d’Ordenança, que ha d’estar llesta al gener. Aleshores se’n farà una presentació pública, se sotmetrà a una segona consulta de les entitats, es portarà a aprovació del ple, si s’aprova es podran presentar al·legacions i, finalment, es donarà per definitivament aprovada.

Calendari i mapa d’actes al carrer
El Consistori compta amb l’assessorament d’un despatx d’advocats especialitzat que el guiarà durant tot el procés. També ha decidit destinar un equip format per un enginyer i un administratiu que s’especialitzaran en la tramitació de llicències d’ús de la via pública per a espectacles, donant suport a les entitats. Finalment, crearà un mapa de les places de la ciutat on hi ha actes públics, per tal de fer-ne estudis d’impacte acústic. A hores d’ara ja estan analitzades acústicament la plaça de la Vila i el Parc de Baix-a-Mar, i és segur que també es faran la plaça del Mercat i la de les Casernes, entre altres, en funció del pressupost que s’hi destini. L’ordenança podrà determinar les hores límit per fer concerts, on col·locar els escenaris, etc.

FER UN COMENTARI