L’alcalde de Banyeres anuncia una alternativa empresarial d’I+D al Logis Penedès

0
1324

L’alcalde de Banyeres, Amadeu Benach, ha anunciat  que s’ha trobat una alternativa empresarial i neta al Logis Penedès. Segons ha fet públic aquest, hi ha una grup multinacional relacionat amb l’I+D que estaria disposat a quedar-se amb tota la superfície del Logis Penedès per portar-hi nun conglomerat d’empreses “de bata blanca”, que no emetrien ni sorolls ni gasos de cap mena. La inversió inicial seria de 15 milions d’euros, i per fases arribaria fins als 100 milions. L’únic que demana la companyia és tenir una resposta positiva de la Generalitat en menys d’un any.

Benach ha explicat que ha parlat amb l’empresa i també amb la Generalitat i que hi ha quatre alcaldes de la comarca que coneixen el projecte, tot i que només un d’ells pertany a un municipi afectat pel Logis. L’alcalde no ha volgut fer públic el nom de l’empresa interessada, tot i que ha explicat que es tracta d’una multinacional, de l’àmbit de les noves tecnologies i l’I+D, ja instal·lada al Baix Penedès i amb una part de l’accionariat participat per la Generalitat. Segons Benach, si la Generalitat hi accedeix “en dos mesos podrien començar a redactar el projecte”.

L’alcalde de Banyeres ha explicat que ell mateix ha iniciat algun contacte amb la Generalitat per informar-los de la proposta i de la magnitud de la inversió, tot i que el projecte Logis afecta molts departaments de la Generalitat i no tots n’estan al corrent. Per Benach, ara caldrà que l’administració vegi el recolzament que el territori fa a aquesta nova proposta per canviar el rumb del centre de mercaderies: “la direcció de l’empresa ens ha demanat el recolzament total de la comarca per fer d’interlocutor de la Generalitat”. Respecte les reticències que la Generalitat podria tenir pel fet que el Logis està en una fase de redacció força avançada i fins i tot amb empreses interessades en instal·lar-s’hi, l’alcalde de Banyeres ha apuntat que podrien situar-se en algun altre indret de la comarca, tot i que no n’ha concretat la ubicació.

Segons Benach, la superfície del Logis s’ocuparia per aquesta empresa i per d’altres relacionades amb el sector, en cap cas empreses logístiques i en total s’ocuparien més de 200 persones: “són llocs de treball qualificats i els edificis que s’hi contruirien serien molt més baixos que els que preveu el projecte actual”, conclou.

L’alcalde ha explicat que ha parlat de la proposta amb membres de la plataforma No Fem el Cim i que els ha comunicat que si s’oposen a aquest projecte, deixaran perdre una oportunitat única de crear ocupació de qualitat a la comarca i, fins i tot, de ser capdavanters a nivell mundial.

L’Ajuntament de Banyeres s’ha erigit en els últims temps en l’últim reducte institucional que rebutja el macropolígon logístic de 400 hectàrees de terreny entre l’Arboç i Banyeres,  un projecte que té més de 15 anys, que va portar inicialment d’amagat la Generalitat a través de l’empresa pública Cimalsa, que va anar comprant terrenys agrícoles de la zona un a un, propietari a propietari, oferint-los quantitats molt per sobre del valor de mercat per un sòl agrícola, però sense explicar la requalificació urbanística prevista. En destapar-se, es va crear la plataforma No fem el CIM i inicialment l’Ajuntament de l’Arboç hi estava en contra. Ara, amb el canvi de colors polítics, l’administració local arbocenca, com el Consell Comarcal del Baix Penedès, hi poden suport, i el de Banyeres, principal afectat per la proximitat, s’hi oposa.

Eva Serramià: “L’anunci de Benach és una temeritat”

Davant l’anunci fet per Banach, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva Serramià, ha estat taxativa: “La iniciativa no ha estat d’ell, des del Consell Comarcal s’ha treballat molt i des del primer moment per buscar una alternativa al Logis i que aquesta se centrés en desenvolupar empreses amb valor afegit. Sap molt greu que després que hi hagi persones que hi haguem treballat molt seriosament i ara d’altres se n’apropïin. Les coses no es fan d’aquesta manera”.

Serramià ha explicat que ell no creu en “la política de titulars” i ha subratllat que el Logis no és una qüestió que es pugui resoldre a nivell municipal, sinó que hi intervenen diverses esferes de l’administració, per això considera que l’alcalde de Banyeres ha estat poc prudent: “És una temeritat fer titulars uns mesos abans de les eleccions, perquè no estem davant d’un tema municipa. És una temeritat apropiar-se de les idees dels altres i ho és també anunciar una cosa que no està acabada de lligar. En negociacions com aquesta la discreció és fonamental, ens hi juguem un futur o un altre. Afirmacions com les d’Amadeu Benach només tenen per objectiu guanyar protagonisme”.

La presidenta del Consell Comarcal ha confirmat així l’anunci que una empresa ja existent al Baix Penedès i dedicada a l’I+D es vol establir als terrenys del Logis i s’ha mostrat prudent però optimista davant la possibilitat que la Generalitat vegi amb bons ulls la proposta: “Crec que valorarà que hi poden haver molt bones alternatives al polígon de mercaderies, però cal ser prudent. Si tira endavant, estarem davant una proposta de país i d’interès mundial”, ha conclòs.

FER UN COMENTARI