L’Alt Penedès commemorarà el Dia de la Salut Mental amb tres actes

0
526
Xevi Franquesa i Xavier Vallès. // LA FURA

La Taula de Salut Mental de l’Alt Penedès ha presentat aquesta setmana els esdeveniments que duran a terme al voltant del 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut. Des de la taula s’impulsen un webinar, el lliurament dels premis del 2n concurs literari Les Paraules Parlen Per Tu i un torneig de pàdel inclusiu que es duran a terme els dies 7, 8 i 9 d’octubre.

Xavier Vallès, psicòleg del Grup Entrem, explicava que la pandèmia per coronavirus ha servit per evidenciar la rellevància de la salut mental i les deficiències de la sanitat pública, així com la manca de recursos per revertir les desigualtats socials: “actualment hi ha moltes persones grans aïllades i soles, gent jove que no ha viscut un procés natural de socialització, treballadors amb ERTOs, famílies amb l’amenaça d’un desnonament i persones amb problemes de salut mental que tenen por a sortir de casa”.

En aquest sentit, Vallès remarcava que cal reforçar els recursos de salut mental i recordava que la Taula de la Salut Mental de la comarca és una iniciativa per treballar en xarxa i encarar els objectius comuns a nivell territorial, projecte que s’estén arreu de Catalunya amb les diverses taules del panorama català.

Festa i reivindicació

Els actes del programa d’enguany consten d’un webinar sobre els aprenentatges en salut mental derivats de la pandèmia obert a tothom, que es farà aquest dijous dia 7 a les 19h; l’entrega de premis del concurs literari Les Paraules Parlen Per Tu que es farà al Vinseum el dia 8, i un torneig de pàdel durant el matí del dia 9 al Pàdel Center Penedès.

El concurs literari se celebra per segon any i ha comptat amb 15 participacions en la categoria de prosa i 9 en poesia, vuit participacions globals menys que la primera edició. Xevi Franquesa, membre del Servei de Rehabilitació d’Entrem, apuntava que els relats han de servir per empoderar les persones des de l’escriptura, i que els participants d’enguany denoten “moltes fortaleses emocionals i intel·ligència psicològica, i ens ha sorprès que la majoria són molt positius encara que traspirin un patiment molt real”.

Vallès comentava que els actes al voltant del Dia de la Salut Mental serveixen per “celebrar el dia però també reivindicar que la salut mental és cosa de totes”. Per a les inscripcions cal consultar la pàgina web turosalutmental.cat.

Des de la Taula han detectat un augment de l’atenció a crisis d’angoixa, ansietat i depressions amb la pandèmia, i que els joves d’entre 12 i 18 anys han generat més pors a l’hora de sortir de casa, depressions i dificultats de socialització. En les persones amb trastorns crònics també s’ha vist que creixen les dificultats a l’hora de sortir de casa i tornar a assistir als serveis presencials; i l’augment de la precarietat laboral i social també ha tingut repercussions greus en l’empobriment de la salut mental.

FER UN COMENTARI