Presentació de l'informe de conjuntura econòmica dels empresaris penedesencs a Vilafranca del Penedès. Foto: FEGP

El Garraf i el Baix Penedès pateixen una forta sotragada a causa del poc turisme i el tancament de l’hostaleria durant molts mesos. 

De les tres comarques de la Vegueria, l’Alt Penedès és la comarca on la crisi del coronavirus ha tingut menys impacte en l’economia. Tot i patir una davallada de llocs de treball durant l’any 2020 aquesta va ser menys greu que al Garraf i el Baix Penedès. En conjunt, les tres comarques han perdut des de l’inici de la pandèmia més de 3.500 llocs de treballs. Aquestes són les principals dades de l’informe de conjuntura econòmica que aquest divendres ha presentat la Federació Empresarial del Gran Penedès (FGEP) al Centre Àgora de Vilafranca.

A l’Alt Penedès l’agricultura ha sigut el sector que més càstig ha patit, perdent més d’un 12% de llocs de treball. La indústria també s’ha vist molt afectada perdent gairebé el 4% de llocs de treball. En canvi, el sector serveis, espectacles i cultural ha estat el que menys llocs de feina ha perdut, només un 0,9%.

La comarca que més ha patit l’aturada de l’activitat econòmica ha estat el Baix Penedès que, a més, és la zona que està presentant majors dificultats per recuperar els nivells d’ocupació previs a l’expansió de la pandèmia. Amb 24.892 llocs de treball i 9.695 persones aturades durant l’abril d’aquest any, el Baix Penedès registra una taxa d’atur del 19,6%, una de les més elevades de Catalunya. Tanmateix, el teixit empresarial de la comarca presenta un comportament molt més positiu, havent-se reduït només un 2,7%, davant les caigudes del 5,0% del Garraf i del 7,6% de l’Alt Penedès.

El millor comportament de l’Alt Penedès davant el xoc econòmic que ha suposat la pandèmia és el resultat d’una major diversificació econòmica i de l’especialització de l’economia comarcal en activitats menys vulnerables com són l’agricultura o la indústria química i agroalimentària. L’increment de l’atur a la comarca respecte el febrer del 2020 és d’entorn a 1.351 persones més, un augment molt elevat (25,8%), però inferior al registrat pel conjunt de l’economia catalana (26,5%). Des del mes de febrer, a més, l’evolució de l’atur ha estat molt positiva, passant de 6.846 a 6.623 persones aturades a la comarca.

A les comarques de la costa és on ha impactat més, ja que són zones on la seva economia depèn majoritàriament del turisme i, per tant, de l’hostaleria, que és un sector que ha vist aturada durant molts mesos la seva activitat a causa de les mesures restrictives decretades pels governs. Tot i això, la forta afectació sobre l’economia del Garraf no ha impedit que la comarca iniciés un important procés de recuperació que l’ha portat de situar-se un 7,3% per sota dels llocs de treball del febrer del 2020, a situar-se a tan sols 2,9 punts de la plena recuperació. Part d’aquest bon comportament ha estat un marcat increment dels llocs de treball autònoms, que durant el mes d’abril van assolir un nou màxim.

Segons ha apuntat la patronal penedesenca durant la presentació d’aquestes dades, en conjunt les perspectives de recuperació són bones. L’augment del ritme de vacunació i, per tant, un relaxament de les restriccions, farà possible una recuperació de l’activitat turística. Aquests elements juntament amb una certa recuperació de la confiança empresarial i de la producció industrial estan contribuint a un clima d’optimisme que fa possible anticipar l’inici del procés de recuperació al Penedès en els mesos vinents.

FER UN COMENTARI