L’Alt Penedès i el Garraf guanyen competitivitat, el Baix Penedès es manté

0
448
David Moreno, fent la presentació d’un informe econòmic.

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha presentat aquest dijous el 17è Índex de Competitivitat, que reflecteix l’evolució de l’economia de les comarques de Catalunya, i que mostra com en un context de pandèmia, entre febrer de 2010 i juny de 2021 l’Alt Penedès ha recuperat tres posicions al rànquing (les tres que havia perdut el 2020), el Garraf en guanya una i el Baix Penedès es manté. Actualment el Garraf és la novena comarca més competitiva, l’Alt Penedès la 12a i el Baix Penedès la 17a.

Més enllà de les posicions que ocupin, el consultor d’Activa Prospect, David Moreno, explica que la pandèmia ha tingut molta incidència a tota la vegueria (com al conjunt de Catalunya) en pèrdua de llocs de treball i augment de l’atur. Ara bé, hi ha hagut factors compensatoris. Així, el Garraf és la tercera comarca més emprenedora, és a dir, hi ha hagut molta creació d’empresa. En canvi, el fet que hi hagi moltes empreses mitjanes i grans desincentiva l’emprenedoria (és a dir, la creació d’empreses) a l’Alt Penedès, segons Moreno.

L’estadística de l’Índex dona 43,9 punts sobre 100 al Garraf, 42,9 a l’Alt Penedès i 38,3 al Baix Penedès. Moreno explica que al Baix Penedès la pèrdua de llocs de treball i la desaparició d’empreses es compensa per altres factors com la sostenibilitat ambiental, la qualificació del personal, les comunicacions, la disponibilitat de sòl i el desenvolupament tecnològic.

El consultor destaca de l’Alt Penedès la seva disponibilitat de sòl per a la creació d’ocupació, i el fet que està atraient empreses logístiques. També diu que la gran diversificació de la seva economia i la puixança de l’agroindústria en temps de covid l’han convertida en una comarca més “resilient i propera a la recuperació”. També la seva localització i bones comunicacions són fortaleses de l’Alt Penedès; en canvi, la perjudica la poca qualificació de treballadors, fet que fa que empreses n’hagin d’anar a buscar a fora.

Finalment, Moreno creu que el teletreball pot ser molt positiu perquè resta competitivitat a les comarques on hi havia concentració de treballadors, serveis, etc., i es repartirà en comarques menys competitives on ara es podrà treballar i hi ha millor qualitat de vida.

La presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, ha enviat un “missatge d’optimisme” cap al món empresarial de la vegueria.

FER UN COMENTARI