A l’Alt Penedès abans de l’inici de la covid-19 hi havia 297 centres de treball (comptes de cotització) més que ara  i s’han destruït 1.189 llocs de treball en un any. Aquestes són algunes de les dades que ha tret a la llum l’Informe de Conjuntura Econòmica de la Federació d’Empresaris del Gran Penedès (FEGP).

Malgrat això, l’Alt Penedès és de les comarques del país que menys ha patit la crisis, ja que el descens d’un 2,9% en l’ocupació està molt per sota del 5,5% de la mitjana de Catalunya. Aquesta caiguda més sostinguda s’explica pel més bon comportament del sector Serveis i perquè el sector industrial té més pes sobre la seva estructura productiva. I és que la indústria a l’Alt Penedès s’ha vist menys afectada per l’aturada de l’activitat econòmica que algunes altres activitats. Tot i aquesta menor caiguda de l’ocupació (2,9%), la destrucció del teixit empresarial ha estat molt superior, assolint un 9% durant la primera meitat del 2020.

Pel que fa a les dades d’atur, la tendència a reduir-se que s’estava produint des del 2013, es trenca aquests primers sis mesos d’any i s’incorporen a l’atur 1.268 persones, cosa que representa un 24,6% d’increment. En total, avui dia a l’Alt Penedès hi ha 6.420 persones sense feina i l’índex d’atur s’enfila al 12,6%. Malgrat aquest increment l’Alt Penedès es manté com la comarca de l’àmbit amb la taxa de desocupació més baixa.

Si ens fixem en el creixement interanual per sectors, l’Agricultura (-5,1%) i la Indústria (-3,7%) són els sectors més castigats, molt per sobre del Garraf i del Baix Penedès. En cavni, els Serveis, amb una caiguda del 2,5%, han tingut més bon comportament que a la resta de Catalunya. Per subsectors, l’hoteleria i oci i cultura han estat els més afectats, tot i que en menor mesura que la resta del país, ja que a l’Alt Penedès ha rectrocedit gairebé 7 punts, mentre a Catalunya ho ha fet en 20.

FER UN COMENTARI