L’Any Guimerà i l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès

0
141

El 18 de juliol de 1924 va morir el dramaturg, poeta i polític Àngel Guimerà Jorge (Santa Cruz de Tenerife, 1845 – Barcelona, 1924).  El seu enterrament fou una manifestació de dol multitudinari i tingué una gran repercussió popular. Enguany es commemora el centenari de la seva mort amb actes culturals organitzats arreu del país.

Hom sap que el seu fons documental es conserva a la Biblioteca Nacional de Catalunya, però pocs coneixen l’existència d’un epistolari que tenim dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.  Es tracta de catorze cartes escrites entre 1881 i 1888 per Àngel Guimerà adreçades al seu amic, el vendrellenc Joan Ramon i Soler (1857-1900).  Aquest epistolari forma part del fons documental de Joan Ramon i Soler, farmacèutic, poeta, professor i periodista, del qual el 1996 M. Carme Cardó Soler va fer donació a l’Ajuntament del Vendrell.

Aquest patrimoni documental ha estat  publicat recentment pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Baix Penedès i l’Ajuntament del Vendrell gràcies a la transcripció i el text introductori que ha realitzat Neus Oliveras Samitier sota el  títol El Vendrell d’Àngel Guimerà i Joan Ramon i Soler (1881-1909). Cartes i discursos. A aquestes catorze cartes s’han incorporat dues més que són dipositades a la Casa Museu Àngel Guimerà i procedeixen de col·leccions particulars.

Aquest epistolari va acompanyat de dos discursos que Guimerà va dedicar al Vendrell, el primer amb motiu de Certamen Científic Literari que va tenir lloc a la vila el 27 de juliol de 1887, del qual Guimerà fou el president i Joan Ramon i Soler, el secretari, i el segon amb motiu de l’homenatge que el dramaturg va rebre a Barcelona el 1909.

Si bé només una de les cartes és inèdita, aquesta publicació permet donar-les a conèixer d’una manera conjunta per poder fer-ne una lectura cronològica.

A més a més, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha digitalitzat l’epistolari i ja es pot consultar per internet al portal Arxius en línia.

FER UN COMENTARI