L’Auditori de Vilafranca estrena una nova orquestra resident en format cooperativa

0
1743
Alguns dels membres de la Camerata Penedès acompanyats per representants de la Polifònica, el regidor de Cultura i l'alcalde de Vilafranca. // FOTO: LA FURA

Aquest matí l’Auditori Municipal de Vilafranca acollia la presentació de la Camerata Penedès, la nova orquestra de cambra resident de l’edifici, que s’estrenarà aquest diumenge amb el concert “El Magnificat de Bach”.

Ricard Rafecas, regidor de Cultura, ha volgut felicitar els membres de la Camerata Penedès: “aquesta nova orquestra té molt de talent i demostra l’emprenedoria i ganes dels joves d’apropar la música clàssica a la ciutadania” afirmava el regidor, i afegia que “a partir d’ara aquest Auditori ja és casa vostra”.

Sense directors i en assemblea

Felipe Contreras, contrabaixista de la Camerata Penedès, explicava que aquesta orquestra no només programarà concerts, sinó que també voldrà “implicar-se en el compromís social i pedagògic amb Vilafranca” i afirmava que tots els membres estan “molt agraïts per aconseguir la fita de ser l’orquestra resident d’aquest auditori”. La violinista Marina Arrufat afegia que la Camerata Penedès va molt més enllà d’un projecte musical: “som horitzontals i transparents, tothom té el mateix grau d’implicació i responsabilitat i hem volgut formar part de la xarxa d’economia social i solidària constituint-nos com a cooperativa”.

Així, la Camerata no tindrà director a excepció d’algunes actuacions puntuals, i s’organitza en diferents comissions que pretenen repartir de manera equitativa la vinculació dels deu socis-músics que la conformen. “El fet de tenir un funcionament més assembleari al que la majoria estem acostumats fa que les sinergies dalt l’escenari siguin diferents. De moment som deu artistes però estem oberts a teixir xarxa amb altres entitats i també comptar amb nous membres” aclaria Arrufat.

L’objectiu de la Camerata Penedès és crear una programació amb quatre grans concerts i diversos tasts de cambra de petit format, i actuar no només a l’Auditori, sinó també traslladar la música clàssica a espais on aquests concerts no són habituals “per evitar l’exclusió i arribar a més persones”.

Marina Arrufat, Ernest Martínez, Eura Fortuny, Felipe Contreras i Irma Bau han ofert un tast de cambra als assistents a la presentació. // FOTO: LA FURA

Ernest Martínez, violinista, afegia que aquest nou format cooperatiu “permet que els músics puguem escollir com volem fer les peces i tinguem més llibertat que no pas amb una figura directiva. Tots nosaltres tenim molt bona formació musical i formar part de la Camerata Penedès ens permetrà experimentar segons els nostres interessos”.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, apuntava que “és un orgull presentar la Camerata perquè a Vilafranca s’aposta molt per la cultura i tenim una temporada d’espectacles i una escola de música potents, però hem d’apostar-hi encara més”. Regull ha finalitzat el seu parlament desitjant sort als joves músics al seu primer concert com a orquestra resident.

Aquest diumenge la Camerata Penedès s’estrenarà al complet, acompanyada de la Polifònica de Vilafranca, el director Pep Prats de la Coral Cantiga de Barcelona i el Cor Ciutat de Tarragona i un grup de solistes convidats especialment per l’ocasió: Ulrike Haller, Marta Cordomí, Jorge J. Morata i German de la Riva. Per a les entrades i més informació cal consultar la pàgina web espectacles.vilafranca.cat.

FER UN COMENTARI