L’AVV Ribes Roges demana poder fer un hort social urbà al barri marítim de Vilanova

0
614

L’Associació de Veïns Ribes Roges ha presentat a l’Ajuntament de Vilanova un avantprojecte per poder disposar d’un espai comunitari al barri marítim per fer-hi agricultura social urbana. La seva proposta és que s’ubiqui al solar situat entre els carrers Almogàvers, Juan Sebastián Elcano i la ronda de la Mar Mediterrània, en un espai catalogat com a equipament i que actualment serveix d’espai d’aparcament els caps de setmana dels mesos d’estiu.

El projecte ocuparia una cinquena part d’aquest espai que aquí plantegem podria donar vida a aquest espai, en la franja a tocar d’Almogàvers, de manera que la resta de la zona podria seguir igualment com a aparcament. Tan sols caldria reubicar les roques de la vorera o col·locar postes i cordes per separar l’hort de la zona d’estacionament; a la zona central hi hauria els horts, oberts a tothom que hi volgués participar; a tocar d’Elcano hi haurà un espai de trobada i d’activitats amb taules i bancs de fusta (també per poder fer reunions de barri); i a l’extrem oposat, un espai de renaturalització amb vegetació silvestre i zona de compostatge amb restes de poda. També hi caldria una presa d’aigua per al rec.

L’associació veïnal planteja que l’hort podria ser municipal i/o autogestionat, també amb la col·laboració d’altres entitats, i sempre amb persones que en tinguessin cura de manera voluntària. De fet, fa uns mesos es va crear un grup impulsor de l’hort, amb una vintena de persones.

Des de l’entitat de Ribes Roges s’assegura que al barri li cal un espai de cohesió social per a la gent del propi barri, ja que és un barri sense equipaments municipals però on hi viu molta gent tot l’any. Segons l’associació que presideix Alexandra de Tomàs, “els veïns constatem es pretén continuar especulant fins a l’últim pam de terra edificable fent materialment impossible que neixi un teixit social i comercial a bona part del districte de mar”. I afegeix que “el nostre barri no vol ser Marina d’Or, ni un pàrquing pels visitants a l’estiu”. És més, segons el Pla Local d’Inclusió Social de Vilanova, amb dades de 2018, el Barri de Mar és el tercer de la ciutat on més gent sola hi viu (1.178 persones), tan sols superat per Sant Joan i la Geltrú, i gairebé tres vegades més que el quart, que és Molí de Vent. Dels seus més de 8.200 residents, el 14% viuen en llars unifamiliars. També recorda, l’AVV Ribes Roges, que hi viu gent gran “que necessita serveis de proximitat, i pels quals la distància i el pas sota via són un greu impediment”.

L’Ajuntament va denegar temps enrere aquesta proposta i va proposar a l’associació un altre solar a la ronda Mediterrània, que “ no tenia aigua i era impracticable”. Ara, des de Ribes Roges insisteixen en el seu avantprojecte, que a més quedaria a tocar del bosquet urbà gestionat amb criteris de biodiversitat, amb caixes niu, plantes autòctones i un hotel d’insectes, implantat recentment per l’Ajuntament.

FER UN COMENTARI