Se n’han produït 25 tones i amb el seu ús s’evitarà l’abocament de 5.800 quilos de plàstic

L’ecocaramel, amb embolcall de plàstic biodegradable, ja és una realitat i totes les entitats del Carnaval de Vilanova el podran adquirir a partir de la setmana vinent als establiments col·laboradors (supermercats JR i Alcampo). En total se’n posaran a la venda 25 tones, a un preu lleugerament superior al caramel oficial estàndard de la Comparsa, ja que el nou embolcall és un bio plàstic compostable i degradable (com les bosses compostables per a la fracció orgànica) i substitueix la parafina que s’utilitza en l’embolcall dels caramels estàndard.

Durant la celebració de la Comparsa, un dels actes més emblemàtics del Carnaval vilanoví, es llencen més d’un centenar de tones de caramels, els embolcalls dels quals acaben sent tones de residus que poden tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient: complicacions en la gestió de la neteja, problemes al clavegueram, dificultats per la depuradora, brutícia a la ciutat, plàstics al medi ambient, microplàstics al mar, tones de Co2 generades en el procés de producció d’aquests plàstics, etc. “Una part dels caramels van a parar a les clavegueres, on ja produeixen problemes, però també arriben a la depuradora i els que no es poden retirar acaben sortint per l’emissari i arriben al mar”, explica el regidor de Medi Ambient, Xavier Serra.

6 tones menys de plàstic

El diumenge de Comparses es calcula que es llencen, com hem anotat, 100 tones de caramels. Segons els estudis realitzats, per cada quilo de caramel “no eco”, 33 grams pertanyen al plàstic i tintes de l’embolcall exterior i 25 grams són del paper i les parafines (derivades del petroli) de l’embolcall interior. Si se substitueixen els caramels estàndard per l’ecocaramel, s’evitarà l’abocament de 5.800 quilos de plàstics.

Per tal de difondre l’ús de l’ecocaramel durant el Carnaval, ja ha començat una campanya per explicar els seus avantatges. Sota el lema “Guerra al plàstic” es vol destacar la disminució de residus que es generaran i els beneficis ecològics que això suposarà. Per Marta Pagès, de la FAC, “és una qüestió de ciutat, d’educació i de respecte pel nostre entorn. La Comparsa, la nostra festa més estimada, no pot estar renyida amb el medi ambient”, mentre que Carles Rull, de La Vinagreta, explica que “el nou producte, visualment deixarà la mateixa catifa de colors a terra però generarà a la llarga uns residus molt menors”.

La idea de fer un caramel més sostenible per substituir els que fins ara es llencen durant les Comparses va néixer de la Federació d’Associacions del Carnaval (FAC), en col·laboració amb el grup de consum La Vinagreta i va ser aprovada al maig per l’Assemblea Municipal Oberta. Posteriorment la iniciativa va ser una de les escollides als pressupostos participatius de 2018, que hi han destinat 15.000 euros per disminuir la diferència de preu amb el caramel estàndard.

FER UN COMENTARI