L’Economat de Vilanova està impulsant un projecte per fomentar l’alimentació saludable entre els seus usuaris. Ajuntament, Càritas i CAPI Baix-a-Mar treballen plegats per capacitar les famílies que s’abasteixen d’aliments a l’Economat en l’adquisició de bons hàbits alimentaris. Per aconseguir-ho es treballa en quatre línies: l’Economat no compra aliments amb quilocalories buides; s’ha creat un sistema de pictogrames per fer més entenedor quins aliments són sans i es poden consumir sempre, quins ho són menys i  quins no ho són gens; s’ha incrementat el “preu” en punts dels productes menys saludables i, finalment, es fa un curs d’assistència obligatòria a tots els usuaris. “La nostra voluntat és que l’Economat vagi més enllà d’un simple punt de distribució d’aliments i aquest projecte va en aquesta línia i li aporta molt valor afegit”, apuntava la regidora Blanca Albà.

El CAPI Baix-a-Mar supervisa els aliments que es posen a disposició dels usuaris i també indica quins són els més adequats perquè adquireixi el mateix Economat. La infermera Rosa Mallol explicava que des del centre es tenia la voluntat d’aportar el seu granet de sorra en l’Economat, per això es van posar a disposició dels seus reponsables. Actualment s’estan oferint xerrades a tots els usuaris per explicar quins són els aliments recomanats i quins no “per tal que qual vagin a l’Economat puguin ser més autònoms i pensant també en que el dia de demà puguin fer compres més saludables”, assenyalava Mallol.

El CAP Baix-a-Mar és un Centre d’Atenció Primària Integral. Això significa que té els serveis socials integrats “cosa que no ens fa alients al que passa al nostre voltant”, deia el metge de familia Oriol Huguet. “Les persones amb situació de vulnerabilitat tenen més risc d’emmalaltir, per això volem aportar eines que ens permetin treballar en la salut comunitària”, comentava a la vegada que ressaltava que el projecte de l’Economat és pioner al país.

Els responsables de l’Economat estan molt satisfets amb la nova campanya i amb la resposta de les famílies usuàries, però assenyalen que encara queden esculls per vèncer: “Les institucions haurien de ser les primeres en apostar per una alimentació saludable i, en canvi, ens trobem partides d’aliments enviats per la Unió Europea que no són gaire sans com el préssec en almíbar, els potets infantils, el tomàquet fregit…”, anunciava Antoni Marugat, coordinador de Càritas. “El que sí que podem garantir és que l’Economat no comprarà cap aliment que no estigui recomanat pel CAPI”, va concloure.

363 tones d’aliments

L’any 2018 880 famílies van ser ateses a l’Economat (2415 persones, de les quals 940 eren menors). “Estem contents que hi hagi menys usuaris, és un bon indicador, però no ho és tant que el 50% de les famílies usuàries faci més de dos anys que ho són. Ens preocupa la cronificació de la vulnerabilitat”, comentava la regidora Blanca Albà. De les 80 famílies usuàries, 311 provenen de Catalunya, 206 del Marroc, 168 de l’estat espanyol i la resta de països de l’Amèrica Llatina.

En total l’any passat a l’Economat es van distribuir 363.000 quilos d’aliments (gairebé 9.000 van ser productes frescos obtinguts a través del projecte Hort Social). El cost del servei va ser de 200.000 euros, cosa que suposa uns 70 euros per usuari.

FER UN COMENTARI