Foto: Edmaktub.

L’Associació Edmaktub salparà del port de Vilanova i la Geltrú a finals d’aquesta setmana, després que la campanya d’identificació de balenes hagi estat “molt dolenta”. L’entitat ha pres la decisió de marxar abans d’hora, en concret un mes i mig abans, perquè la sequera no ha afavorit la presència de rorquals a la costa del Garraf. “Tal com s’estava preveient en les darreres campanyes, la importància de les pluges és vital perquè hi hagi aliment i, per tant, també balenes”, explica el president d’Edmaktub, Eduard Degollada.

A pocs dies per donar per acabada la investigació, els resultats del Projecte Rorqual deixen 35 animals albirats, el que suposa un 77% menys que l’any passat, quan van veure 146 balenes i van identificar-ne unes cent. “En situacions normals, hauríem albirat més del doble”, lamenten. Tot i això, els investigadors no marxen amb les mans buides: aquest 2023 han pogut fer onze biòpsies i recollir informació d’animals que passaven per la zona buscant menjar.

Aquesta primavera, de fet, moltes balenes ni tan sols han fet parada al Garraf i han continuat el seu camí cap al nord en busca de menjar. Algunes han arribat fins al golf de Lleó i d’altres ja fa dies que han començat a fer mitja volta per dirigir-se cap a l’Estret de Gibraltar. Aquest serà el següent destí del vaixell de l’Edmaktub: “Ens han informat que algunes balenes ja s’han deixat veure per Dénia, de manera que nosaltres també anirem baixant cap a l’Estret per continuar amb la investigació, a veure si tenim més sort”. I com a novetat, a l’agost l’Edmaktub anirà cap a Galícia, una àrea que fins ara no havien estudiat i on els pescadors de la zona han començat a detectar balenes.

Premi Roig Toqués

Abans de marxar, però, l’entitat recollirà el premi Roig Toqués que atorga anualment l’Ajuntament de Vilanova. El guardó, en categoria nacional, ha reconegut aquest 2023 la dedicació de l’Edmaktub a l’estudi científic i la divulgació del medi marí i dels cetacis. Eduard Degollada s’ha mostrat agraït per aquest reconeixement, però insisteix que no és suficient: “Si realment Vilanova vol viure de cara al mar, cal invertir en medi ambient i viure-hi cada dia”.

FER UN COMENTARI