La frase és de l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez (PSC): “necessitem un pla Marshall per tota la comarca durant anys”. El pla Marshall era un sistema d’ajuts dels Estats Units cap als països de l’Europa Occidental per recuperar-se de la Segona Guerra Mundial. A Espanya n’hi van tocar les escorrialles. Berlanga ho va parodiar l’any 1953 amb la pel·lícula Bienvenido, Mister Marshall!!, en què tot un poble s’empolainava com mai per rebre “el senyor dels bitllets”, que acaba passant de llarg.

De moment, el Baix Penedès encara no ha aconseguit la seva promesa d’inversions, però les catorze alcaldies de la comarca han posat fil a l’agulla per demanar-les, després de constatar que és la comarca que menys inversions rebrà per habitant si s’aprova el pressupost de la Generalitat de 2020. I això, tot i ser des de fa més d’una dècada la comarca amb més atur de Catalunya (17,18%).

Els alcaldes i alcaldesses de la comarca han signat un manifest de denúncia de la manca endèmica d’inversions al Baix Penedès, que va acompanyat d’una agenda d’inversions més o menys concretes. Ho lliuraran la setmana que ve a tots els diputats del Penedès i de la província de Tarragona, i també han demanat una reunió amb el president i amb el vicepresident econòmic de la Generalitat, Quim Torra i Pere Aragonès, respectivament. A partir d’aquí, decidiran què fan.

El que ja han avançat és que no ho presentaran com a esmena al pressupost, ja que el seu pla d’inversions hauria d’anar acompanyat d’una valoració econòmica i d’una explicació d’on traurien els diners.

Amb tot, hi ha demandes que no requereixen pressupost, sinó voluntat política, que és el que reclamen; per exemple, si es doten noves places de Mossos d’Esquadra o de Bombers, que en toquin uns quants al Baix Penedès.

Jaume Casañas (PDeCAT) ha dit que “al Baix Penedès torna a haver-hi el creixement del primer decenni del 2000, quan hi va haver errors que van condemnar-nos a ser una comarca, entre cometes, dormitori, i no es poden repetir aquests errors”. Per això, per exemple, una de les demandes és poder gestionar el creixement des del territori, desplegant les delegacions del Govern al Penedès. Altres demandes són tornar a les ràtios escolars prèvies a la crisi; garantir la continuïtat de la Idiada i afavorir la seva ampliació; un pla de xoc per lluitar contra l’atur; bonificar el 100% del peatge de Cubelles i el 50% del de Vallcarca; ampliació del servei d’urgències de l’hospital, més llits d’hospitalització, de centre de dia i ampliació del seu aparcament; i millorar la connexió de transport públic (per carretera i en tren), entre altres.

FER UN COMENTARI