La Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès-Garraf ha posat en marxa un nou dispositiu per lluitar contra els incendis forestals. Es tracta de la instal·lació de 19 càmeres de videovigilància, dotades de sensors de variació d’imatge, que permeten detectar columnes de fum i agilitzar així les tasques d’extinció en cas que sigui necessari.

Les càmeres, que transmeten les imatges a temps real als centres de control tant de la Federació d’ADF com dels Bombers de la regió Metropolitana Sud, s’han instal·lat en punts estratègics del territori que permeten visualitzar el conjunt de les masses boscoses de les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. A part de detectar columnes de fum, els aparells també permeten anticipar-se a l’evolució que pot prendre el foc, coneixent detalls concrets com la direcció en què bufa el vent o la intensitat amb què crema el combustible.

La xarxa de càmeres ha estat possible gràcies al suport econòmic de la Mancomunitat Penedès Garraf i de la Diputació de Barcelona, que han finançat la iniciativa amb una inversió de 13.636 euros.

El nou dispositiu es va presentar divendres de la setmana passada a Canyelles amb la presència de Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat Penedès Garraf; Dionís Guiteras, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona; i Ramon Torrents, president de la Federació d’ADF del Penedès-Garraf. Rosa Huguet va manifestar la necessitat d’avançar cap a noves accions que millorin la prevenció d’incendis. En termes similars es va expressar Dionís Guiteras: “la manca de gestió forestal i el canvi climàtic estan propiciant megaincendis cada cop més difícils de controlar, per això és tan important invertir recursos en la prevenció i la vigilància com un primer front per a combatre’ls”.

Torrents, per la seva part, va recordar que el nou dispositiu té els seus orígens l’any 2006, quan l’ADF de Subirats va fer una prova pilot amb sis càmeres. També va avançar que la intenció és dotar la xarxa de més càmeres per ampliar la cobertura de visió i arribar al Baix Penedès.

FER UN COMENTARI