Les AFAs de Vilanova critiquen el model de pressupostos participatius

0
196
Foto: Arxiu La Fura.

Consideren que el sistema actual fomenta la “competició” i demanen destinar els diners a polítiques socials

La Coordinadora de les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) de Vilanova i la Geltrú ha publicat aquesta setmana un comunicat mostrant el seu rebuig a l’actual model de pressupostos participatius que ha presentat el govern de la ciutat.

En l’escrit expliquen que tot i que la participació oberta i la votació popular de les propostes que es presenten als pressupostos pot semblar “una pràctica sana dins d’una societat democràtica”, per a ells aquest model aboca a una “pràctica neoliberal caracteritzada per la competició entre iguals”.

A més, la coordinadora d’AFAs creu que enguany aquesta “competició s’accentua”, tenint en compte que les noves bases dels pressupostos participatius estableixen que la partida de 300.000 euros només pot anar destinada a projectes que superin els 50.000 euros. I això, segons l’AFA, vol dir que “tota la competició ciutadana es limita a la possibilitat de realitzar un màxim de 6 accions per tota la ciutat”.

Per això, demanen al govern de Vilanova i la Geltrú que en l’actual situació de “crisi sociosanitària” destini els 300.000 euros previstos per als pressupostos participatius a “necessitats primordials que no poden esperar” i que poden ajudar a “la construcció d’una societat més inclusiva” sense haver de passar “pel teatre de la competició ciutadana”.

Segons detallen en el comunicat, els diners es podrien destinar a beques menjador, reduir l’escletxa digital, disminuir la segregació escolar a través d’unes beques d’extraescolars, donar ajudes per al lloguer social i evitar així els desnonaments, reforçar les biblioteques escolars, millorar els camins i els entorns escolars.

Al mateix temps, es pregunten quantes ajudes es podrien destinar a les Associacions de Famílies d’Alumnes en un moment “de forta violència institucional” cap a elles.

D’altra banda, però, creuen que sense aquesta emergència social i econòmica “possiblement” presentarien propostes als pressupostos participatius per a superar “les mancances que tenen els centres públics” de Vilanova. Per ara creuen que “no és temps de jocs”.

La Coordinadora d’AFAs de Vilanova i la Geltrú agrupa les associacions familiars de la Llar d’Infants El Gavot, de les escoles Arjau, Canigó, Cossetània, Ítaca, Llebetx, Margalló, Pompeu Fabra, Sant Jordi, Volerany i dels cinc instituts públics de la ciutat, que són l’IES Baix a Mar, Dolors Mallafré, F. X. Lluch i Rafecas, Joaquim Mir i el Manel de Cabanyes.

FER UN COMENTARI